Εφορεία Αρχαιοτήτων: Στόχος τα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό να εκτεθούν σε ένα νέο Μουσείο

Για το “μεγάλο στοίχημα” του μετρό Θεσσαλονίκης και για τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ώστε να αναδειχθούν τα πολλά και σημαντικά μνημεία της πόλης, μίλησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εφορείας, Γιώργος Σκιαδαρέσης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως ανέφερε ο κ. Σκιαδαρέσης, η Θεσσαλονίκη αποκτά δύο νέους αρχαιολογικούς χώρους, ένα στη στάση Αγία Σοφία και ένα στη στάση Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Η Εφορεία εξετάζει το πως αυτές οι δύο “προσθήκες” θα αναδειχθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

“Εργαζόμαστε με μελέτες ανάδειξης αυτών των νέων αρχαιολογικών χώρων, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου η στάση Αγία Σοφία να είναι όσο το δυνατόν πιο ενταγμένη στην πόλη”, είπε ο προϊστάμενος της Εφορείας ενώ μίλησε και για την δημιουργία ενός μουσείου όπου θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στα εργοτάξια του μετρό.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκιαδαρέσης “αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί οι νέοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι είναι μοναδικοί και σε σχέση με τους σταθμούς του μετρό, θα μπορούν να φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες και επιβάτες. Παράλληλα, με τα χιλιάδες ευρήματα που έχει το μετρό, έχουμε ήδη ετοιμάσει μία μελέτη, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα και σε ένα μουσείο του μετρό”. 

Αξίζει να αναφερθεί, ότι εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, καθώς και η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών της Παναγίας Χαλκέων, η μελέτη προσβασιμότητας των υπερώων (γυναικωνίτη) της Αγίας Σοφίας, καθώς και η μελέτη για την αναμόρφωση του προαύλειου χώρου το ναού, καθώς και η διαμόρφωση του χώρου του βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στην οδό Ικτίνου.

Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για την αποκατάσταση του Οσίου Δαυίδ και των οθωμανικών μνημείων Πασά Χαμάμ, Μπέη Χαμάμ και Αλκαζάρ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει μελέτη για τα μνημεία στα “Λουλουδάδικα” στο κέντρο της πόλης.

Τα γκράφιτι και οι βανδαλισμοί σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Θεσσαλονίκη

“Το γκράφιτι είναι ένα είδος street art αλλά όπως εξελίσσεται στην πόλη μας καταντάει να είναι βανδαλισμός των ιστορικών μνημείων” σχολίασε ο κ. Σκιαδαρέσης, οποίος συμπλήρωσε πως γκράφιτι παρουσιάζονται σε διαφορά μνημεία όπως είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας και το Γαλεριανό Συγκρότημα όπως επίσης και στους περιβάλλοντες χώρους των μνημείων.

“Η Εφορεία μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα γκράφιτι είτε με μηχανικό είτε με χημικό τρόπο. Ο συνδυασμός αυτών των δυο δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα” σχολίασε ο προϊστάμενος της Εφορίας και συμπλήρωσε πως το τμήμα συντηρήσεων διαθέτει για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης μια μικρή συσκευή αμοβολής και αντι-γκράφιτι υλίκά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των μνημείων από τα γκράφιτι υπάρχουν πολλά προβλήματα. “Στόχος καθαρισμού είναι η αφαίρεση των χρωματισμένων στρωμάτων» τόνισε και έκανε λόγο για δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Αρχικά όπως είπε γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης ενός τμήματος της χρωματικής επιφάνειας και στη συνέχεια εφαρμόζονται οι μέθοδοι στην υπόλοιπη επιφάνεια. Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Σκιαδαρέσης, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ικανοποιητικό αφού πολλές φορές οι επιφάνειες των μνημείων καταστρέφονται (το χρώμα μπορεί να έχει εισχωρήσει στο μνημείο)και οι ζημιές αποκαθίστανται με μεγάλο κόπο και μετά από πολλές προσπάθειες”.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σημείωσε επίσης ότι για να περιοριστεί το φαινόμενο της «αναρχίας των γκράφιτι» χρειάζεται αστυνόμευση, τακτικές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις και εκπαίδευση των μικρών ηλικιών.

Να σημειωθεί, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσεγγίζει τους νέους μέσα από εκπαιδευτικές ημερίδες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να καλλιεργηθεί στις μικρές ηλικίες η έννοια του σεβασμού στα μνημεία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More