Ζερεφός στο ThessToday: Η Ευρώπη μπορεί να επηρεαστεί από την ραδιενέργεια στην περιοχή του Τσερνόμπιλ

Για την αύξηση των ποσοστών ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δάσος εκεί μίλησε στο ThessToday.gr ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΕΚΠΑ Χρήστος Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι “δεδομένων των συνθηκών της έκτασης της πυρκαγιάς, δεν νομίζω ότι θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα”, ενώ για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η εξέλιξη για την περιοχή είπε ότι θα καθορισθεί μόνο από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που καταγράφηκαν είπε: “Ασφαλώς έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως ξέρουμε από την περίφημη κατάρρευση του Τσερνομπίλ. Αλλά επειδή είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, προσωπικά δεν θα ανησυχούσα εκτός εάν οι μετρήσεις, επαναλαμβάνω, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δείξουν επίπεδα αυξημένα”.

Για το αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη μπορεί να επηρεαστεί από την ραδιενέργεια σημείωσε ότι η Ευρώπη σαφώς μπορεί να επηρεασθεί. “Όχι μόνο το είδαμε στο Τσερνομπίλ αλλά το είδαμε και από τη μεταφορά άλλων αιωρημάτων στην ατμόσφαιρα όπως π.χ. μετά από δασικές πυρκαγιές”.

“Μπορεί η κυκλοφορία στην Ευρώπη να είναι τέτοια, ώστε να μεταφερθούν κυρίως μέσα στα σύννεφα σωματίδια είτε ραδιενεργά είτε όχι σε μεγάλες αποστάσεις. Επομένως, η Ευρώπη πάντα είναι σε επαγρύπνηση και παρακολουθεί όχι μόνο τα επίπεδα της ραδιενέργειας αλλά και της διακρατικής μεταφοράς αερίων ρύπων σε μεγάλες αποστάσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν όσον αφορά το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου του 1986 και πως αυτό επηρέασε την Ελλάδα ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι οι συνέπειες ήταν τραγικές. “Μέχρι σήμερα ο θυρεοειδής πολλών συμπατριωτών μας, κυρίως από την Β. Ελλάδα, «λάμπει» από τη ραδιενέργεια που πήρε τότε. Στους μεν ανθρώπους έχουν μείνει οι μισοί πυρήνες, στον θυρεοειδή κυρίως, ενώ η ραδιενέργεια που εναποτέθηκε τότε στο έδαφος έχει αποπλυθεί διότι έχει εισχωρήσει σε βαθύτερα στρώματα από τις βροχές και τα άλλα καιρικά συστήματα”.

“Δυστυχώς η πολιτική προστασία τότε ήταν ανύπαρκτη και αντιθέτως ενθαρρύνονταν οι κάτοικοι να τρώνε φράουλες (διότι το Τσερνομπίλ συνέβη τη Μ. Εβδομάδα στην Ελλάδα) και έγινε μία εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των επιπτώσεων από αυτό το τραγικό γεγονός και από την κρατική τότε τηλεόραση”, υπογράμμισε.

“Τα παθήματα αυτά βέβαια μας έχουν γίνει μαθήματα και οι κρίσεις όχι μόνο δεν πρέπει να καλύπτονται αλλά πρέπει να αποκαλύπτονται όσο πιο πληρέστερα είναι δυνατόν, για να αποφεύγονται απώλειες ανθρώπων”, κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More