Η εντυπωσιακή λευκή έρημος της Αιγύπτου

Η έρημος Σαχάρα ελ Μπεϊντα, γνωστή ως η «Λευκή έρημος» βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της πόλης Φαράφρα, νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Αποτελεί εθνικό πάρκο και το λευκό χρώμα της είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διάβρωσης από τον άνεμο και την άμμο.

Η συνδυαστική επίδραση των δύο, έχει φέρει στην επιφάνεια των σκληρών βράχων τα πιο μαλακά εσωτερικά πετρώματα, τα οποία έχουν άσπρο χρώμα λόγω των πετρωμάτων ασβεστόλιθου.

Πριν από εκατομμύρια χρόνια αποτελούσε τον πυθμένα μιας θάλασσας. Όσο τα χρόνια περνούσαν τα στρώματα βράχων διαμορφώθηκαν, ενώ η θαλάσσια πανίδα και η χλωρίδα πέθανε.

Ο ωκεανός στέρεψε και ο τόπος έγινε μια σαβάνα, το σπίτι για ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Το κλίμα στη συνέχεια, άλλαξε και το τοπίο μεταμορφώθηκε ξανά. Με το πέρασμα των αιώνων, τα «μαλακά» τμήματα των βράχων διαβρώθηκαν, μένοντας τα σκληρότερα μέρη τους.

Οι αμμοθύελλες έχουν δημιουργήσει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Οι λευκοί βράχοι, σε παράξενα σχήματα, ξεπερνούν κάποιες φορές τα πέντε μέτρα σε ύψος.

Τις νύχτες μάλιστα, η έρημος μοιάζει με χιονισμένο τοπίο, λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Μεγάλο μέρος της είναι προσβάσιμο με 4Χ4 ή με καμήλες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More