Η μεγάλη επιστροφή στην καλλιέργεια πατάτας που θρέφει τον πλανήτη

Την επιστροφή των καταναλωτικών τάσεων στις βασικές επιλογές διατροφής όπως είναι η πατάτα, σηµατοδοτεί η κρίση της πανδηµίας δίνοντας στην καλλιέργεια ισχυρή δυναµική.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον Φάκελο της Agrenda για την Καλλιέργεια της Πατάτας που κυκλοφορεί εκτάκτως την Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου.

«Οι καταναλωτές αναζητούν βασικά προϊόντα όπως η πατάτα, προϊόντα που είναι θρεπτικά, φθηνά και µπορούν να αποθηκευτούν για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι τα φρέσκα λαχανικά» αναφέρει µεταξύ άλλων ο παραγωγός Άντριου Τζορτζ στο freshplaza σε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ που αφορούν το προϊόν. Μάλιστα όπως εκτιµούν Ευρωπαίοι έµποροι και συσκευαστές, αυτό δεν αναµένεται να αλλάξει ούτε σύντοµα ούτε απότοµα.

«Η πανδηµία έχει δηµιουργήσει µια µη συνηθισµένη υψηλή ζήτηση», υποστηρίζει ο Αντουάν Γκισέλς, µιας µεγάλης γαλλικής εκµετάλλευσης που παράγει και συσκευάζει πατάτες. εξηγώντας: «Οι καταναλωτές έχουν ξεχυθεί στα σούπερ µάρκετ, µε τα συσκευαστήρια να έχουν κατά συνέπεια αυξήσει σηµαντικά τους όγκους που παραδίδουν». Παρόµοια είναι η κατάσταση και στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο αγορές µε εξαιρετικές ανάγκες σε πατάτα. Μάλιστα σύµφωνα µε τον Γάλλο, οι περιορισµοί και οι δυσκολίες στις µετακινήσεις εµπορευµάτων, φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει το συγκεκριµένο εµπόρευµα.

Εκατό χιλιάδες τόνοι ελληνικό προϊόν έρχεται στις επόµενες 50 µέρες

Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίµα η συγκοµιδή της εαρινής πατάτας, που µόλις ξεκίνησε στη χώρα µας, παρουσιάζει µεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτοι παραγωγοί µπήκαν στη Μεσσηνία και αναµένεται να ξεκινήσει και το διπλανό παραγωγικό κέντρο της Αχαΐας τις προσεχείς ηµέρες. Η ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό είναι µεγάλη, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Ενδεικτικά, η θερµοκηπιακή πατάτα, που ξεκίνησε τέλη Μαρτίου µε αρχές Απριλίου, έχει ήδη εξαντληθεί, µε τιµή εκκίνησης από 40 έως 45 λεπτά, ενώ τα τελευταία κοµµάτια άγγιξαν τα 50 µε 55 λεπτά. Σε ό,τι αφορά στη χωραφίσια, οι τιµές δεν έχουν διαµορφωθεί, ωστόσο αναµένεται πως η βάση θα διαµορφωθεί πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό.

Βασικό πρόβληµα των παραγωγών είναι οι αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο, απ’ όπου, όπως εξηγούν, το προϊόν «φεύγει χωρίς τιµή», αφού τα χαµηλά κόστη παραγωγής αφήνουν περιθώρια κέρδους για παραγωγούς και εξαγωγείς.

Σηµειώνεται πως το προϊόν έχει διανύσει ήδη µια δυναµική διετία, µε το ενδιαφέρον των παραγωγών να έχει επιστρέψει έπειτα από τη δυνατή χρονιά της περιόδου 2018-2019. Πέρυσι οι τιµές διορθώθηκαν ελαφρώς, µε τις τιµές εκκίνησης για την θερµοκηπιακή να διαµορφώνεται στα 60-65 λεπτά και για τις φρέσκιες χωραφίσιες στα 45 λεπτά.

Για τη φετινή χρονιά, οι Νοµοί Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας αναµένεται ότι θα έχουν παραγωγή πάνω από 100 χιλιάδες τόνους στις επόµενες 50 ηµέρες, σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγωγών. Ας σηµειωθεί πως το κόστος είναι υψηλό και αγγίζει τα 1.000 ευρώ ανά στρέµµα για την ανοιξιάτικη, ενώ µια µέση απόδοση δύσκολα θα ξεπεράσει τους 3,5 µε 4 τόνους ανά στρέµµα, παράγοντες που καθιστούν την καλλιέργεια µη συµφέρουσα για τους παραγωγούς σε τιµές κάτω των 30 λεπτών.

Πηγή: agronews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο