Η φωτογράφος που «εισβάλλει» σε σπίτια αγνώστων με τον φωτογραφικό της φακό

«Η φωτογραφία δεν έχει να κάνει μ’ αυτό που φωτογραφίζεται. Η φωτογραφία έχει να κάνει με το πώς φαίνεται αυτό που φωτογραφίζεται», είχε πει ο Αμερικάνος φωτογράφος, Garry Winogrand και, όπως φαίνεται, έχει πέσει μέσα κατά πολύ.

Συνέντευξη: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Μία παρόμοια οπτική θα έβλεπε κάποιος και στη δουλειά της Μαριλένας Βαϊνανίδη. Η φωτογράφος πίσω από το επιτυχημένο blog, spitishoot.com μιλάει στο Thesstoday.gr και εξηγεί το εγχείρημα πίσω από αυτή την ενέργεια και δίνει tips για όμορφες φωτογραφίες με απλούς και εύκολους τρόπους.

Η Μαριλένα ζει στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σ’ ένα διαμέρισμα, πρώην ξενοδοχείο έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο στη περιοχή της Βουλιαγμένης.

«Το spitiSHOOT δημιουργήθηκε εξαιτίας της αγάπης μου για την φωτογραφία και το σπίτι μου! Η κανονική μου δουλειά είναι φωτογράφος, γιατί σ’ αυτό τον τομέα αναζητώ δουλειές και δημιουργώ, ενώ παράλληλα, έχω ένα e-shop μαζί με τη συνεργάτιδα μου, το thinkpig, στο οποίο δημιουργούμε και πουλάμε πράγματα και ζούμε απ’ αυτό», αναφέρει.

Η Μαριλένα είναι ένα νέος άνθρωπος που λόγω του blog της έδωσε σε αρκετούς users των social media την δυνατότητα να δουν με άλλο μάτι την διακόσμηση στο σπίτι τους, να πάρουν νέες ιδέες διαμόρφωσης και γιατί όχι να τραβήξουν περίεργες φωτογραφίες με τους φίλους τους. Πάντως, η ίδια θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη για να δίνει τόσες ιδέες στους fans του blog της. «Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω ιδέες, γιατί κι εγώ καθημερινά ψάχνω και μαθαίνω, αλλά εννοείται ότι οτιδήποτε βρίσκω ή δοκιμάζω το μοιράζομαι», λέει.

Έχεις φάει “άκυρο” για να φωτογραφήσεις σπίτι;

“Ναι, αλλά ευτυχώς ήταν ελάχιστες, Περίμενα να είναι πολύ περισσότερες, γιατί είναι δύσκολο ν’ ανοίξεις σε κάποιον τον πιο προσωπικό σου χώρο, όμως εξεπλάγην ευχάριστα όταν είδα ότι οι πιο πολλοί ανταποκρίνονται θετικά και είναι τόσο ζεστοί και φιλόξενοι”.

Στις χρηστικές πληροφορίες για τους lovers του Instagram θεωρεί πως «χρειάζεται καλό φως ημέρας και δύο – τρεις λεπτομέρειες που να μην το βαραίνουν, αλλά να δείχνουν το προσωπικό σου στυλ κατά κύριο λόγο».

Επίσης, η Μαριλένα όπως αναφέρει βγάζει αρκετές λήψεις με το κινητό της, ενώ όταν θα χρησιμοποιήσει φωτογραφική μηχανή, αυτή θα είναι η Canon 5D.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το σπίτι σου θα είναι εξίσου ενδιαφέρον ως προς την διακόσμησή του. Μερικά σημαντικά tips για το δικό τους και πόσες ιδέες έχεις «κλέψει» και τοποθετήσει στο δικό σου;

“Το σπίτι μου έχει το ενδιαφέρον που προσπαθώ να του δώσω εγώ, παρακολουθώ πολύ ξένα Interior Blogs και παίρνω ιδέες και τις προσαρμόζω στο χώρο μου και στην αισθητική μου. Δοκιμάζω πράγματα και μετά μπορεί να τ’ αλλάξω, αλλά υπάρχουν πράγματα που θέλω ν’ αλλάξω, όμως δε μπορώ για οικονομικούς λόγους κι έτσι προσαρμόζομαι στην πιο κοντινή και οικονομική τους εκδοχή. Το πιο βασικό tip που μπορώ να δώσω είναι ο φωτισμός να είναι πάντα από τη μέση και κάτω του τοίχου και από δύο – τρεις μικρές φωτιστικές πηγές. Έτσι δημιουργείται ατμόσφαιρα“.

Ωστόσο, εκτός από τα θετικά του επαγγέλματος, υπάρχουν και τα αρνητικά, όπως να φωτογραφίσεις ένα σπίτι, που αλλιώς στο περιέγραψαν και αλλιώς το βρήκες.

«Φυσικά κι έχει τύχει να ξενερώσω, παρόλα αυτά προσπάθησα να βρω έναν τρόπο ώστε να φωτογραφίσω χωρίς να επικεντρωθώ τόσο στο σπίτι ή τέλος πάντων να προσαρμοστώ και να βρω κάτι θετικό. Λειτούργησα δηλαδή με τον ίδιο μηχανισμό που λειτουργούμε και στη ζωή γενικότερα».

Μόλις μπαίνεις μέσα σ’ ένα οποιοδήποτε σπίτι, ποιες είναι οι πρώτες σου ενέργειες;

“Βλέπω το χώρο και τον άνθρωπο, σχεδόν ταυτόχρονα, και εντοπίζω ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και στους δύο”.

Η Μαριλένα Βαϊνανίδη από μικρή ονειρεύονταν, όπως αναφέρει, στο προσωπικό της blog ένα σπίτι φωτεινό, λευκό, με πολλά χρώματα και αρκετές φωτογραφίες! Στόχος της, τώρα που «μεγάλωσε», οι καλές συνεργασίες, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι που ανοίγουν τα σπίτια τους και τα ενδιαφέροντα φωτογραφικά projects.

Έχεις απέναντι σου μία βίλα, μία καλύβα κι ένα διατηρητέο κτίριο. Ποιο φωτογραφίζεις και γιατί;

“Οποιοδήποτε έχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Μου αρέσει να εστιάζω σε πιο κοντινά πλάνα που μπορούν μ’ ένα ή δύο στοιχεία να πουν μια ιστορία. Από μόνη της μια βίλα ή μια καλύβα σαν σύνολο πιθανότατα θα μου ήταν αδιάφορη φωτογραφικά”.

Τέλος, δίνει ακόμη ένα tip, ίσως και το πιο σημαντικό για τη ζωή μέσα στο σπίτι μας και κλείνει τη συζήτηση μαζί μας. «Να φροντίζετε το σπίτι σας όσο και τον εαυτό σας και να βρίσκεται χαρά στο να κάθεστε μέσα σ’ αυτό και να το απολαμβάνετε πάνω απ’ όλα. Είναι πολυτέλεια να έχεις ένα σπίτι που να το έχεις φτιάξει όπως σου αρέσει».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More