“Η Ωραία” το καλύτερο παγωτό της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη το 1920 μία κυρία με το όνομα Πανωραία που το επώνυμό της δεν το γνωρίζουμε, ανοίγει στην οδό Κούσκουρα* 7, ένα εργαστήριο παρασκευής  πρόβειων γιαουρτιών που παραδοσιακά ωρίμαζε μέσα σε μεταλλικές ντουλάπες.

Του Ηρακλή Λούφη
Η πωλήσεις γίνονταν χονδρικά σε πλανόδιους γιαουρτσήδες που με τη σειρά τους συνήθως τις απογευματινές ώρες γυρνούσαν τις γειτονιές της πόλης διαλαλώντας το προς πώληση προϊόν.
Δεν άργησε η Πανωραία να μετατρέψει το εργαστήριο σε κατάστημα λιανικής πώλησης κρεμώντας στην πρόσοψή του μια επιγραφή η οποία έγραφε: “Παραδοσιακή πρόβεια γιαούρτη**  Η Ωραία”.  
Το 1963 μεγάλη και κουρασμένη γυναίκα πια η Πανωραία ή αλλιώς Ωραία, βάζει πωλητήριο στην είσοδο του μαγαζιού της και δεν άργησε να βρεθεί ο “μουστερής***”.
Τάσο τον λέγανε δηλαδή.. Αναστάσιο Κατρανιά.
Ο Τάσος λοιπόν αφού ξέφυγε από το μεροκάματο καμαρώνοντας  ως νέος επιχειρηματίας, τοποθετεί τη δική του επιγραφή με το όνομά του. Κράτησε όμως τον τίτλο της παλαιάς ιδιοκτήτριας “Η Ωραία” που είχε καλή φήμη στην αγορά.
Με τα εργαλεία – μηχανήματα της Πανωραίας και μαζί με την γυναίκα του Δόμνα ο Τάσος,  για αρκετά χρόνια λειτούργησαν το γιαουρτσίδικο βάζοντας όμως και συσκευασμένο γάλα, πρωτοποριακό για την εποχή αφού ακόμα το γάλα διανέμονταν από τους παραγωγούς.
Τα χρόνια πέρασαν και τα παιδιά του Τάσου και της Δόμνας ρίχνουν την ιδέα να φτιάξουν και παγωτό.
Η ιδέα της παρασκευής παγωτού είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που για σχεδόν τριάντα χρόνια όλοι στην πόλη μιλούσαν για τη νοστιμιά του και τη σπεσιαλιτέ που ήταν ο ντοντουρμάς, προϊόντα που από τη δεκαετία του ΄90 παράγονταν σε ιδιόκτητο εργοστάσιο εκτός πόλης.
Η Ωραία τις δεκαετίες του ΄70 και ΄80 είχε γίνει στέκι και σημείο συνάντησης (μαζεύονταν εκεί τα “Τσινάρια”, οι “Ροκάδες” είχαν άλλα στέκια).
Τη χρονιά του 2000 οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κλείσουν την Ωραία και να ασχοληθούν με την παραγωγή παγωτού στο εργοστάσιο.
Πηγή: Το ιστορικό της επιχείρησης.
 
*Ο Ιωάννης Κούσκουρας μαζί με τον Ιταλό τυπογράφο Σαλβατόρε Μουρατόρι, ήταν οι εκδότες της εφημερίδας “Νέα Αλήθεια”.
**Η γιαούρτη, τη λέξη στο γένος του θηλυκού τη βρίσκουμε σε λεξικά του 19ου αιώνα. Ακόμα και σήμερα σε επίσημα έγγραφα του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων γράφεται μ΄ αυτόν τον τρόπο.
Η γιαούρτη ή το γιαούρτι, μάλλον δεν ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Η λέξη είναι τουρκική (yoğurt), η χρήση του γιαουρτιού από νομάδες Τούρκους τεκμηριώνεται σε μεσαιωνικά κείμενα του 11ου αιώνα. Κατά πάσα πιθανότητα, στην αρχή η ζύμωση θα έγινε τυχαία από βακτηρίδια που βρέθηκαν σε ασκιά από γίδινο δέρμα.
Στη Δυτική Ευρώπη έφτασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Όταν ο Ισαάκ Καράσσο, Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη που είχε μετεγκατασταθεί στη Βαρκελώνη, άνοιξε εκεί την πρώτη βιοτεχνία γιαουρτιού που την ονόμασε Danone από το χαϊδευτικό όνομα του γιου του Δανιήλ.
***Μουστερής για τους νεότερους που ίσως δεν γνωρίζουν τη σημασία της λέξης, είναι ο υποψήφιος αγοραστής, ο πελάτης και προέρχεται από το αραβικό muştarī που το πήρε η τουρκική και το έκανε müşteri και φυσικά εμείς του προσθέσαμε τελικό σίγμα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο