Θα ακριβύνουν όλα τα αυτοκίνητα

H αυτοκινητοβιομηχανία πλέον έχει μπει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί το μέλλον της κάθε εταιρείας.

Η κλιματική αλλαγή και οι ιδιαίτερα αυστηρές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων έχουν οδηγήσει τους αυτοκινητικούς κολοσσούς σε κινήσεις που θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, η συγχώνευση της PSA με την FCA και η εξαγορά της Opel από την PSA είναι αποτέλεσμα (και) της κλιματικής αλλαγής, ενώ και οι Ιάπωνες, που προς το παρόν πορεύονται στην Ευρώπη κατά μόνας, ψάχνουν να βρουν λύσεις.

Οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές στις εκπομπές ρύπων που έχει θέσει η Ε.Ε., αρχής γενομένης από φέτος, θα μπορούσαν να επιφέρουν στις εταιρείες αυτοκινήτων πρόστιμα ύψους μέχρι και 14,5 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι οι μέσες εκπομπές των πωληθέντων αυτοκινήτων να μην υπερβαίνουν τα 95 g/km CO2. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία υπερβεί το όριο αυτό (σήμερα όλες), τότε θα της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 95 ευρώ για κάθε επιπλέον γραμμάριο επί των αυτοκινήτων που πουλάει στη Γηραιά Ήπειρο!

Για παράδειγμα, σήμερα ο όμιλος PSA, παρότι είναι πολύ κοντά στο να πιάσει το όριο αυτό, αφού το 2021 αναμένεται να έχει μέσες εκπομπές CO2 95,6 g/km, θα πληρώσει πρόστιμο στην Ε.Ε. ύψους 938 εκατ. ευρώ! Και αυτό για τη μικρή υπέρβαση των 0,6 g/km.

Αντίστοιχα, ο όμιλος BMW το 2021 θα έχει μέσες εκπομπές CO2 110,1 g/km, με αποτέλεσμα να πληρώσει πρόστιμο 754 εκατ. ευρώ.

Σε ποια χώρα σημείωσαν ρεκόρ-ανόδου 243% τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι αφενός να μειωθεί η παραγωγή αυτοκινήτων που έχουν υψηλές εκπομπές CO2 (π.χ. γρήγορα αυτοκίνητα και κυρίως όλα τα βενζινοκίνητα), κάτι που σημαίνει ότι οι αγοραστές δε θα βρίσκουν εύκολα τέτοια αυτοκίνητα, αφετέρου είναι δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των προστίμων θα περάσει στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων, που σημαίνει ότι μοιραία θα αυξηθούν, σε κάποιες κατηγορίες λιγότερο και σε κάποιες άλλες περισσότερο.

Και όλα αυτά λόγω του αυστηρού μέσου όρου των 95g/km που έχει θέσει η Ε.Ε. Σημειώστε, δε, ότι το συγκεκριμένο όριο από το 2025 θα πέσει στα 81 g/km…

Πηγή: newsauto.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More