Θεαματικά στην Ελλάδα τα αποτελέσματα αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων

Θεαματικά είναι και στην Ελλάδα τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κάλυψη οστών σε χέρια και πόδια με τη μεταφορά αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών).

Αυτό τονίστηκε από διαπρεπείς Έλληνες ορθοπεδικούς στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο Ανατομικής Χειρουργικής Χεριού της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (“Τhe Medical City”) 28-30 Νοεμβρίου.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε στην  Ελλάδα στους κρημνούς για την κάλυψη οστών (σε πόδια και χέρια) είναι εφάμιλλα διεθνών κέντρων του εξωτερικού», ανέφερε ο Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που συμμετείχε και μίλησε στο πρότυπο 17ο Σεμινάριο.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνατιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ‘’χάρις στη  ραγδαία εξέλιξη της επανορθωτικής μικροχειρουργικής  στον τομέα της μεταφοράς αυτόλογων μοσχευμάτων  έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντική  μείωση των ακρωτηριασμών σε πόδια και χέρια, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς’’.

Εκατομμύρια ακρωτηριασμοί μελών

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο,  γίνονται εκατομμύρια βαρείς τραυματισμοί  σε πόδια και χέρια. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των τραυματιών χάνουν τα μέλη τους. Οι τραυματισμοί που ευθύνονται για την  πλειοψηφία των ακρωτηριασμών   οφείλονται κυρίως σε:

  • Ατυχήματα (τροχαία  η εργατικά),
  • Νεοπλασίες,
  • Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια  (στο 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι),
  • Μολύνσεις,
  • Πολεμικά Τραύματα,

«Η κατάσταση τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια  καθώς πολλοί από τους ακρωτηριασμούς αυτούς  αποφεύγονται, χάρις στην κάλυψη των οστών με  αγγειούμενα μοσχεύματα», εξήγησε  ο μικροχειρουργός κ. Ιγνατιάδης.

Μισχωτοί κρημνοί

Οι Αγγειούμενοι Μισχωτοί  Κρημνοί-( αυτόλογα μοσχεύματα) – είναι  ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό).Τα μοσχεύματα αυτά μεταφέρονται από τους μικροχειρουργούς μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.

Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια  ή πόδια, προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί μετά από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

Mοσχεύματα με μικροαρτηρίες

Η εξέλιξη στην μικροχειρουργική δίνει πλέον την  δυνατότητα στους χειρουργούς να επιλέγουν  το  μόσχευμα -αντί τμήματος αρτηρίας- να έχει μόνο διατιτρώσες αρτηρίες,  οι οποίες είναι mini-κλάδοι των μεγάλων αρτηριών  και  για να αποφεύγεται έτσι τυχόν νοσηρότητα του μέλους, από το οποίο ο αφαιρείται.

«Η εφαρμογή της  τεχνική αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στη δότρια περιοχή αφού δεν θυσιάζονται βασικές αρτηρίες, είναι δε ασφαλής με  ποσοστό επιτυχίας  που φτάνει το 90-95%», διευκρίνισε  ο κ Ιγνατιάδης.

Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει κατά την εκπαίδευσή του να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να μάθει να εντοπίζει τις διατιτρώσες mini-αρτηρίες.

Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε  4-5  ώρες. Επίσης ούτε μακροχρόνια νοσηλεία  όπως στο παρελθόν, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More