Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει η ιστορία στο Διοικητήριο (ΦΩΤΟ)

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του προς το κοινό το ΥΜΑΘ, για τα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου, παρουσία απογόνων του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, σε σχέδια του οποίου κατασκευάστηκε το κτίριο.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Το κτίριο του Διοικητηρίου, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.

«Έχετε αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε αν τα παλιά διατηρητέα κτίρια μπορούσαν να μιλήσουν; Πόσες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας θα περιέγραφαν;» με αυτές τις ερωτήσεις ξεκίνησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου την ομιλία του, προσθέτοντας στη συνέχεια «για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτήριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει μόνιμο ειδικό εκθεσιακό χώρο, όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του».

«Θέλουμε το κτίριο του ΥΜΑΘ να γίνει ένα ενεργό μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, και όχι απλά το σημείο όπου θα καταλήγουν όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Εδώ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί σε σημείο τουριστικής αναφοράς, όπως επίσης υπογράμμισε ότι σε δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθεί η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτηρίου.

Το κέντρο περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές που αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More