Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την αλλαγή αδειοδότησης στο ΤΙΤΑΝ και την καύση απορριμμάτων

Αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί για την αλλαγή άδειας στο ΤΙΤΑΝ που επιτρέπει την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης, από δήμους και πολιτεία στην Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτή επιστολή δημάρχων προς βουλευτές

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης απέστειλαν οι δήμαρχοι Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

«Σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ‘ΤΙΤΑΝ’ κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορονοϊού», τονίζουν μεταξύ των άλλων οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους γιατί «οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης».

»Δεδομένης της προφανούς κρισιμότητας και σημασίας του θέματος, σας καλούμε από τη θέση που κατέχετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της. Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε και σας ζητούμε να το στηρίξετε μέσα από τη θεσμική σας ιδιότητα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.

Επίσης οι τρεις δήμαρχοι στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αποφάσισαν να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα (Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα, ενώ αποφάσισαν και να συγκροτήσουν και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.

Γιαννούλης: Η παροχή της συγκεκριμένης άδειας αποτελεί ευθεία υπονόμευση της ανακύκλωσης

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας πως «η παροχή της συγκεκριμένης άδειας αποτελεί ευθεία υπονόμευση της ανακύκλωσης, με τη φανερή πρόθεση να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ποσότητες προς καύση υλικών, ώστε να βοηθηθεί η τσιμεντοβιομηχανία να αλλάξει τη σημερινή της καύσιμη ύλη, δηλαδή το πετ κοκ, με ένα πιο αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πιο καθαρό θεωρητικά καύσιμο. Το αντίθετο θεωρείται ορθή πρακτική και υποστηρίζεται από την κοινή λογική. Δηλαδή πρώτα η εξάντληση κάθε μέσου προώθησης της ανακύκλωσης και αύξησης των ωφελημάτων της προς το κοινωνικό σύνολο και στο τέλος η διαχείριση του πιθανού υπολείμματος που θα περισσεύει».

«Η συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν είναι ξεκάθαρα ενάντια στο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και μεροληπτικά υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Γι’ αυτό άλλωστε αντιδρούν τόσοι Δήμοι και τοπικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό αντιδρούσαν εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον στην προοπτική καύσης απορριμμάτων από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η οποία πίεζε επίμονα εδώ και χρόνια να της δοθεί η πολυπόθητη άδεια» τόνισε και προσθέτει: «Καλούμε την Περιφέρεια να συνεργαστεί άμεσα με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ανασταλεί η διαδικασία τροποποίησης της άδειας του ΤΙΤΑΝ και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων και φορέων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Καλούμε την Περιφέρεια να αφήσει τις προφάσεις εν αμαρτίαις και να εφαρμόσει τάχιστα ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με τέσσερα τουλάχιστον ρεύματα, εγκαταλείποντας σταδιακά το σύστημα του μπλε κάδου, να βοηθήσει τους Δήμους να εγκαταστήσουν Πράσινα Σημεία, να ενισχύσει τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών και να υποστηρίξει τις συνεργασίες των Δήμων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κοινωνικής διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης, να λάβει ενισχυμένα μέτρα λόγω κορονοϊού για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και για την προστασία των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

Καλούμε την Περιφέρεια να ξεκαθαρίσει τη στάση της και για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, για το ποιες θέσεις έχουν προεπιλεγεί, για το αν η συγκεκριμένη ΜΕΑ θα παράγει κατά προτεραιότητα RDF-SRF προς καύση αντί για βελτιωμένες διαδικασίες ανακύκλωσης και διαλογής, όπως και που προορίζεται να καίγεται αυτό το υλικό».

«Οι μεθοδεύσεις για την κατά προτεραιότητα υποστήριξη της καύσης απορριμμάτων σε ιδιωτικές βιομηχανίες αντί της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν πρέπει να τύχουν υποστήριξης από κανέναν», καταλήγει η ανακοίνωση του Χρήστου Γιαννούλη.

ΚΚΕ: Αναφορά από Δελή και Στολτίδη προς ΥΠΕΝ

Οι βουλευτές Γιάννης Δελής και  Λεωνίδας Στολτίδης του ΚΚΕ έστειλαν αναφορά προς τον Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Περιβάλλοντος.

«Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, με το οποίο αιτείται να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ για καύση απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού στην Ευκαρπία και ζητούν από τον κ. Υπουργό να ανακληθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στην περιοχή, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όχι καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ ζητά η παράταξη «Οικολογία – Αλληλεγγύη» του δήμου Θεσσαλονίκης

Κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ στάθηκε και η παράταξη «Οικολογία – Αλληλεγγύη» του δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Σε πιέσεις μας προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα για να πάρει θέση κατά της καύσης, το απέφυγε επανειλημμένα», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα υποταχθεί στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα ή τις κυβερνητικές επιλογές. Και ζητούμε να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα κληθούν και Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Δεν ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7.7.2019 συμφωνία τις τσιμεντοβιομηχανίες για καύση “εναλλακτικού καύσιμου” από αυτές. Καλούμε τις παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα».

«Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ζητάει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αποφασιστικές πολιτικές για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με τέσσερα τουλάχιστον ρεύματα, εγκατάλειψη του συστήματος του μπλε κάδου, εγκατάσταση Πράσινων Σημείων, για τα οποία έχει καθυστερήσει επιδεικτικά, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και υποστήριξη των συνεργασιών με φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Η καύση  SRF-RDF  στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και στις άλλες τσιμεντοβιομηχανίες

Σε μία από τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο λαός μας, εξαιτίας της επέλασης του καταστροφικού ιού που “θερίζει” όλο τον κόσμο, η εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., αξιοποιώντας το νομοθετικό αντιπεριβαλλοντικό πλέγμα που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αιτήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο και πέτυχε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και την ανανέωση της άδειας, που είχε πάρει στο παρελθόν, η οποία είχε λήξει.

Με τη νέα τροποποίηση, θα προχωρήσει  στην πολυπόθητη καύση  RDF-SRF,  με πρόσχημα τη μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, αλλά στην ουσία, για να μειώσει δραστικά, το κόστος των καυσίμων στο εργοστάσιό της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Οι ρυθμίσεις για την καύση των αστικών αποβλήτων (αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία την ονομάζουν), που προώθησαν και προωθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, έρχονται σε συνέχεια των “εθελοντικών συμφωνιών” που συνυπογράφουν κάθε φορά, με την ΕΝΩΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Χαρακτηριστικό της υποταγής όλων αυτών των κυβερνήσεων στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των τσιμεντοβιομηχάνων, είναι το γεγονός, ότι, στις 3 Ιουλίου 2019, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, συνυπόγραψε τη νέα “Εθελοντική Συμφωνία” με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος Νέλλο Κανελόπουλο, δεδομένου ότι η προηγούμενη είχε λήξει το 2016.  Με βάση αυτήν την “εθελοντική συμφωνία” ζήτησε ο ΤΙΤΑΝ και την τροποποίηση της υπάρχουσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λίγες μέρες μετά. Συνιστά πράξη πολιτικού θράσους συνεπώς, η υπογραφή και από τον κύριο Φάμελλο, αλλά και από τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η υπογραφή κειμένου καταγγελίας της τροποποίησης της Μ.Π.Ε.

Η “εθελοντική συμφωνία” αυτή, του κ. Φάμελλου,  επανέφερε την δυνατότητα (που έδινε και η προηγούμενη συμφωνία) στις τσιμεντοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν ως εναλλακτικά καύσιμα για τις βιομηχανίες τους, εναλλακτικές πρώτες ύλες που προέρχονται από απόβλητα, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής στις ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες τους, επιβαρύνοντας όμως το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών με ανεπανόρθωτες συνέπειες, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές μελέτες με πιο πρόσφατη αυτήν του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τη ρύπανση που προκαλεί η καύση των SRF-RDF  στην εκεί τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Επιπλέον όμως, τους έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα, χωρίς τροποποίηση των ΑΕΠΟ, να μπορούν να κάνουν δοκιμαστική χρήση νέων εναλλακτικών καυσίμων, για χρονικό διάστημα 90 ημερών (!!!!). Κοινώς, “στην κασίδα” μας, να κάνουν πειράματα για χρήση νέων καυσίμων.

Επίσης, για πρώτη φορά, έγινε αναφορά στις εισαγωγές εναλλακτικών καυσίμων (αν δε μας φθάνουν τα δικά μας ή αν είναι φθηνότερα τα εισαγόμενα να έχουν δυνατότητα να κινούνται ανάλογα), θέτοντας για το θεαθήναι κάποιους στοιχειώδεις ελέγχους, καθώς και στις εξαγωγές αυτών.

Όπως για πρώτη φορά, η πολιτεία δεσμεύθηκε και εγγράφως, ότι θα χρηματοδοτήσει τις τσιμεντοβιομηχανίες, προκειμένου να τηρούν τις προδιαγραφές για τους “περιβαλλοντικούς όρους” και για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι η άδεια για καύση SRF-RDF  στην εταιρία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ακολουθεί με ευλαβική συνέπεια τη διαχρονική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και τους φορείς που συντάσσονται μαζί τους (Δήμους, Περιφέρειες, ΦΟΣΔΑ στην ΠΚΜ ),  μία πολιτική που εξυπηρετεί την διασφάλιση νέων πηγών κέρδους για τους επιχειρηματίες, προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την ανάθεση της αποκομιδής αλλά και τη λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Και φυσικά όλες αυτές τις επιδιώξεις τους

« κατάφεραν» να τις νομιμοποιήσουν και από τον ΠΕΣΔΑ της Π.Κ.Μ., όπου σε αγαστή συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ψηφίστηκε από την μνημονιακή πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τον κύριο Τζιτζικώστα, η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης ( καύση ), και η τότε ηγεσία του Υπουργείου ΥΠΕΝ ( Σταθάκης-Φάμελλος ) υιοθέτησε απνευστί.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ιδιαίτερα σήμερα, που η κατάσταση είναι σοβαρή και επανέρχεται,  αυτές τις κρίσιμες ώρες, η αξία της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπιστούμε και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Καμία σχέση διαχείρισης των απορριμμάτων με ιδιώτες. Με προτεραιότητα  στην πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές  αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος του πολίτη και των Δήμων. Κατάργηση των “εθελοντικών συμφωνιών” μεταξύ των κυβερνήσεων και των τσιμεντοβιομηχάνων, κατάργηση της άδειας στο ΤΙΤΑΝ ΑΕ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο