Θεσσαλονίκη: Δεκαπλασιάστηκαν οι απολυμάνσεις λόγω κορωνοιού
Τρέχουν και δεν… φτάνουν οι εταιρίες απολύμανσης στο δεύτερο lockdown, στη Θεσσαλονίκη, καθώς εργάζονται σχεδόν όλο το 24ωρο, εξυπηρετώντας δεκάδες πολίτες την ημέρα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην κατακόρυφη αύξηση της εργασίας τους, εν μέσω πανδημίας.
Ρεπορτάζ: Thesstoday.gr
Με τα εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά στη πόλη, τα συνεργεία απολύμανσης πλέον βρίσκονται παντού, και «σαρώνουν» από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, όλους τους χώρους που κρίνεται αναγκαίο να απολυμανθούν.
«Οι διαφορές με το πρώτο lockdown, είναι πως αυτή τη φορά είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους ταυτόχρονα, που έπρεπε οπωσδήποτε να απολυμάνουμε» αναφέρει στο Thesstoday.gr, ο Αθανάσιος Καραούλης, τεχνολόγος γεωπόνος και υπεύθυνος υγειονομικών εφαρμογών της εταιρείας απολύμανσης «Ευρωκαθαριστική».
Ο κ. Καραούλης, χαρακτηρίζει τον Νοέμβριο ως μήνα «φωτιά» για τις ασταμάτητες απολυμάνσεις που έγιναν, οι οποίες σχετικά με το πρώτο lockdown, αλλά και πριν την πανδημία, φαίνεται να έχουν ραγδαία άνοδο ζήτησης.
«Ειδικά μετά την 28η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ουσιαστικά τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Σκεφτείτε ότι στο πρώτο lockdown κάναμε γύρω στις 10 απολυμάνσεις την εβδομάδα ενώ τώρα καλούμαστε να κάνουμε γύρω στις 10-15 την ημέρα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραούλης.
«Τέσσερα άτομα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε διαφορετικά σημεία και μέρη, να είμαστε παντού όλο το 24ωρο. Οποιοσδήποτε χώρος έμεινε ανοιχτός στο δεύτερο lockdown, είχε κρούσματα, οπότε εμείς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες».
Χώροι που έχουν πολλούς εργαζόμενους, μεγάλες βιομηχανίες, ιδιωτικές εταιρίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία αλλά και σπίτια, είναι οι κυριότεροι πελάτες των εταιριών απολύμανσης, σύμφωνα με τον κ. Καραούλη.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες μας, και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ώστε να εξυπηρετηθούν όσο περισσότεροι γίνεται, από μία ολόκληρη εταιρία, μέχρι και το πιο μικρό σπίτι» υπογραμμίζει.
Οι χώροι που έχουν σταθερό προσωπικό αλλά και σταθερή πελατεία, δεν χρειάζονται τόσο συχνά απολύμανση, σε σχέση με εκείνους στους οποίους ο κόσμος εναλλάσσεται και μπαίνουν διαρκώς νέα πρόσωπα, όπως είναι οι υπηρεσίες ή τα καταστήματα εστίασης.
Οι εργαζόμενοι των εταιριών απολύμανσης, σε κάθε πελάτη, προσπαθούν να προστατεύονται αναλόγως, και να μην έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καραούλη, φοράνε ειδικές στολές μίας χρήσης, ειδικά γάντια, «σακουλάκια» στα παπούτσια, μάσκες για να μην αναπνέουν το φίλτρο του χώρου, καθώς και γυαλιά προστασίας.
«Το μηχάνημα που χρησιμοποιούμε δημιουργεί ένα νέφος στον χώρο με το απολυμαντικό, προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πάει σε όλο τον χώρο.
Ουσιαστικά το αποτέλεσμα της απολύμανσης είναι να πέσει το μικροβιακό φορτίο, και οι επιφάνειες που θα ακουμπήσει κάποιος ξανά, ακόμη και εάν είναι μολυσμένος, να είναι λιγότερο επιβαρυμένες, όπως και η ατμόσφαιρα».