Θεσσαλονίκη: Εικόνες εγκατάλειψης στον «Μακεδονικό τάφο του Μαιευτηρίου»

Την εικόνα εγκατάλειψη του μακεδονικού τάφου στην οδό Παπαναστασίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη καταγγέλλει η παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη.

Ο υπέργειος μακεδονικός τάφος βρίσκεται απέναντι από νεοκλασικό κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, το οποίο στέγαζε παλιότερα το δημόσιο μαιευτήριο, γι’ αυτό ονομάστηκε «τάφος του Μαιευτηρίου».

Ο τάφος χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα, αποκαλύφτηκε το 1919 από Γάλλους αρχαιολόγους των συμμαχικών στρατευμάτων του Μακεδονικού μετώπου, οι οποίοι μετέφεραν στο μουσείο του Λούβρου μία από τις δυο νεκρικές κλίνες του τάφου. Βρέθηκε στο οικόπεδο όπου ήταν χτισμένη η βίλα του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη το 1912 στους Έλληνες. Η οικία χτίστηκε το 1911 και κατεδαφίστηκε το 1960.

Το –πολυσύχναστο– παρκάκι βρίσκεται στην Οδό Παπαναστασίου, πίσω από Δημοτικό Σχολείο και πολύ κοντά στις τεχνικές Σχολές του «Ευκλείδη». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει σταθμός και εργοτάξιο του Μετρό, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο μετά το πέρας των εργασιών.

Τέλος η παράταξη προτείνει την άμεση αντικατάσταση των καθισμάτων (παγκάκια) και ενδεχομένως την προσθήκη νέων, να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης του παρακείμενου εργοταξίου μεσοπρόθεσμα, την γενική συντήρηση του χώρου (πράσινο, φθορές στα πεζοδρόμια, ταμπέλες για την καθαριότητα, καθώς λειτουργεί και ως «πάρκο σκύλων» κ.λπ.) και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More