Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή άσκηση με νεκρούς και 70 τραυματίες (ΦΩΤΟ+VIDEO)

“Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, όταν άγνωστοι εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας συνολικά 70 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 30 άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και νεκροί. Νωρίτερα, αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε σε καφετέρια, λίγα μέτρα από το θέατρο, όταν ένοπλος πυροβολισε και τραυμάτισε τρία άτομα μετά από καβγά”.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ευτυχώς το παραπάνω δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό αλλά για σενάριο που εκτελέστηκε με επιτυχία στην άσκηση μαζικής καταστροφής στο πλαίσιο των 16ου Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων και 8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα: «Τραύμα – Λοίμωξη – Σήψη».

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Αστυνομία, Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κλπ αλλά και δεκάδες εθελοντές. Πραγματοποιήθηκε με στόχο την ετοιμότητα και την συνεργασία των φορέων σε περίπτωση πραγματικού γεγονότος.

Ο Απόστολος Καμπαρουδης, διευθυντής της Ε’ χειρουργικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δήλωσε πως “κάναμε την άσκηση μαζικών καταστροφών με το επεισόδιο στη Μονή Λαζαριστών γιατί πιθανών τέτοια επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες θα έχουμε και στη χώρα μας.

Υπάρχουν ήδη από φυσικές καταστροφές και τα ζήσαμε πρόσφατα, ελπίζουμε να μην έρθουν αλλά θα είμαστε προετοιμασμένοι. Σαφώς ένα νοσοκομείο μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά. Μέσα σε όλες αυτές τις ασκήσεις και τα σενάρια υπάρχουν προγραμματισμοί μέχρι να δεχθεί τα πρώτα περιστατικά το νοσοκομείο που εφημερεύει. Πρέπει να αφήσει όλα τα ελαφρά και μέσης βαρύτητας περιστατικά και να δεχθεί τα βαριά περιστατικά, μέχρι να κινητοποιηθούν και να ανοίξουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο τραυματιών και νεκρών. Υπάρχει μια εμπειρία αλλά από πολύ μικρότερα συμβάντα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεργασία των φορέων που πρέπει να εμπλακούν. Γνωρίζουμε ότι συχνά δημιουργούνται προβλήματα με αυτή τη συνεργασία. Αν προκύψει ένα τέτοιο συμβάν να μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

Όπως δήλωσε ο Αθανάσιος Καλογεροπουλος, Medical Coordinator της άσκησης, “σήμερα η άσκηση αφορά τρομοκρατικό χτύπημα στη Μονή Λαζαριστών η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα” Διαχείριση κρίσεων υγείας & Διεθνής Ιατρική του Καποδιστριακου”.  Το δόγμα του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι σχεδιασμός για εκπαίδευση και γιαυτό σκοπός μας είναι η εκπαίδευση, η φιλοσοφία,” να γνωρίσεις πως” να περάσει στον καθένα από εμάς, στο απλό πολίτη, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να διαχειριστουμε αυτές τις μαζικές καταστροφές”.

“Σήμερα η άσκηση γίνεται με την επίβλεψη της πολιτικής προστασίας και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Μας έχει καλέσει το Πανεπιστήμιο σχετικά με μια άσκηση που θέλουν να κάνουν, για να δουν πόσο μπορεί να προσφέρει η πολιτική προστασία, η Περιφέρεια, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ, να μετρηθούν πραγματικοί χρόνοι και να δούμε την ετοιμότητα των φορέων”, δήλωσε ο Χαράλαμπος Στεργιαδης, προϊστάμενος πολιτικής προστασίας με Κεντρικής Μακεδονίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More