Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες εστιατόρια και καφέ – Τι λένε οι ιδιοκτήτες (ΦΩΤΟ)

Αποτρεπτική είναι η απόφαση για κάποιους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλοι που σκέφτονται να ανοίξουν το τοπίο παραμένει ακόμα θολό γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρες λεπτομέρειες για το πως θα γίνει η επανεκκίνησή τους.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τη χρήση μάσκας και γαντιών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας δήλωσε προβληματισμένος στο ThessToday.gr ότι “πριν από την ανακοίνωση των μέτρων λέγαμε ότι θα ανοίξουν 8 στα 10 μαγαζιά. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων λέμε ότι θα ανοίξουν 2 στα 10”.

“Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν με τόσο περιοριστικά μέτρα και να μην υπάρχει κανένας πελάτης σε σε κλειστούς χώρους”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια τόνισε πως κάποιος που έχει μόνο εσωτερικό χώρο δεν θα ανοίξει, με ότι αυτό συνεπάγεται. “Ας υποθέσουμε πως όσοι έχουν έναν ωφέλιμο χώρο 30 τ.μ., θέλουν 12 τ.μ. για μία παρέα τεσσάρων ατόμων με αποτέλεσμα να μην φτάνει ο χώρος για τρεις παρέες. Δηλαδή για δέκα άτομα θα απασχολήσεις προσωπικό, θα πληρώσεις ενοίκιο και ρεύμα;”, αναρωτήθηκε.

Σε κάποια σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα καταστήματα διαθέτουν υψηλό ενοίκιο λόγω του σημείο που στεγάζονται, όπως εκείνα της παραλιακής, ενώ παράλληλα το πεζοδρόμιο είναι μικρής έκτασης και οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις ασφαλείας. “Στο κέντρο που είναι ακριβά τα ενοίκια ποιος θα ανοίξει και θα μπορέσει να το πληρώσει; Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν αυτά τα μαγαζιά, δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό σημαίνει ανεργία και γκρίνιες. Η 10ετης κρίση πλέον μας φαίνεται παιχνιδάκι με αυτά τα μέτρα που πήραν”, τόνισε ο κ. Φιλοκώστας.

Ο κ. Φιλοκώστας χαρακτήρισε ως “τραγωδία” την κατάσταση που θα υποστούν τα καταστήματα με τις ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων.

“Πως θα κρατήσουν το μαγαζί τους ανοιχτό όταν δεν θα μπορούν να το πληρώσουν; Για να τους δώσουν δάνειο θα πρέπει να κρατήσουν το προσωπικό, αλλά τι να το κάνουν το προσωπικό; Θα απασχολήσουν το προσωπικό για 20-30 άτομα ή θα πρέπει να κλείσουν με ραντεβού. Όπως είναι αντιληπτό το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καταστήματα θα κλείσουν”, δήλωσε καταλήγοντας.

Ως Ένωση ζητούν “να άρουν τα μέτρα και να μας αφήσουν τον εσωτερικό χώρο και να κάνουν αυτό που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, δηλαδή, τραπέζι ανά τραπέζι αλλιώς δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν”.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Γαλανίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες μεζεδοπωλείου-ουζόμπαρου, στην περιοχή την Λαδάδικων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μιλώντας στο ThessToday.gr δήλωσε ότι δεν θα ανοίξουν το μαγαζί. “Δεν θα ανοίξουμε μέχρι νεοτέρας γιατί θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί μία επιχείρηση με αυτές τις ανακοινώσεις. Έτσι θα σκεφτούν και άλλες επιχειρήσεις στην πόλη”, δήλωσε.

“Θα μείνουμε κλειστοί για 3-4 μήνες ή μέχρι τον Ιούλιο. Όσο πάρει αυτή η κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά. “Από εκεί που ήθελες δέκα άτομα για να βγει η βάρδια τώρα θα θέλεις δύο. Έμμεσα είναι όλοι άνεργοι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαλανίδης σημείωσε ότι ο κόσμος θα χρειαστεί να δείξει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο στα πάντα και να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλείας για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα. “Η υπάρχουσα κατάσταση είναι αποτρεπτική για να ανοίξουμε. Θα είναι δύσκολα”, κατέληξε.

“Δεν έχουμε τελική εικόνα για τα μέτρα που θα ισχύσουν, ούτε για τις αποστάσεις στα μαγαζιά, ούτε για τον κόσμο που θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε”, δήλωσε στο ThessToday.gr ο Δημήτρης Μπασγιουράκης, διαχειριστής μπυραρίας στην οδό Ν. Πλαστήρα στην Αρετσού Καλαμαριάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι “πάμε για το καλύτερο”.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ – μπαρ ελπίζουν στην επιθυμία του κόσμου να θελήσει να τα επισκεφθεί και να κάνει κατανάλωση, μετά το μεγάλο διάστημα εγκλεισμού λόγω της καραντίνας. “Στη δική μας περίπτωση που είμαστε βραδινό μαγαζί, υπάρχει ένα ζήτημα για το πόσο κόσμο μπορούμε να ‘ανακυκλώσουμε’ από το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές στον εξωτερικό μας χώρο, αλλά και στο ωράριο μας” επισήμανε ο κ. Μπασγιουράκης τονίζοντας την αισιοδοξία του για την επιστροφή των πελατών του ακόμα και σε μικρότερη ποσότητα.

Τέλος, το διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά, οι ιδιοκτήτες βρήκαν αφορμή να κάνουν κάποιες μικρές ανακαινίσεις καθώς και απολυμάνσεις, ενώ σε ότι αφορά τον ανεφοδιασμό και το στήσιμο τους διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί.

*Οι φωτογραφίες είναι από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο