Θεσσαλονίκη-Μαζί: Ψήφισμα για την Αγιά Σοφιά

Ανακοίνωση-ψήφισμα για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί, εξέδωσε η παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου “Θεσσαλονίκη-Μαζί”.

“Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO  αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου”, τονίζει στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ζητά από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να πράξει αναλόγως.

Το ψήφισμα της παράταξης:

Με έκπληξη  και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που ανατρέπει εκείνην του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα του 1934 είχε ορίσει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί  ως  μουσείο.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα το οποίο, εκτός από σύμβολο της Ορθοδοξίας, συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO  ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO  αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιτραπεί στην τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης και των γαιοπολιτικών της επιδιώξεων, να  υλοποιήσει μια απόφαση η οποία προσβάλλει την Ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More