Θεσσαλονίκη: Νέες πρακτικές διατροφικής πρόσληψης – Το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Νέες μέθοδοι και πρακτικές που αφορούν τη διατροφική πρόσληψη παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα «προσθέτοντας το Ευ στο Ζην: Διατροφή, Άσκηση και Κάπνισμα στο Μικροσκόπιο», στη Θεσσαλονίκη.

της Χριστίνας Μισιρλή

Στην ημερίδα, την οποία συντόνισε ο Διευθυντή Σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής κ. Ευάγγελος Ψωμάς, μίλησαν κορυφαίοι καθηγητές των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, αξιωματικοί της Στρατιωτικής Σχολής με ειδική επιστημονική κατάρτιση επί των αντικειμένων, καθώς και διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου της άθλησης, της διατροφής και της εστίασης.

Στην ομιλία της η καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Μαρία Χασαπίδου αναφέρθηκε σε νέες τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν με έναν καλύτερο τρόπο στη διατροφική πρόσληψη.

Η κ. Χασαπίδου μιλώντας στο ThessToday.gr είπε: “Υπάρχουν νέες μέθοδοι που είναι καινούρια μηχανήματα για τη μέτρηση της σύνθεσης σώματος. Το πιο γνωστό που γνωρίζουν όλοι είναι τα βηματόμετρα (βραχιολάκια) αλλά υπάρχουν πιο εξελιγμένοι αισθητήρες που μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορούν να μας δώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της φυσικής δραστηριότητας”.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος της ημέρας χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο αισθητήρα μπορούμε να το συνδέσουμε στον υπολογιστή μας, να δούμε τι κάναμε όλη την ημέρα και να μας δώσει συστάσεις.

Αναφορικά με τη διατροφή η κ. Χασαπίδου σημείωσε ότι “έχουμε πολλές εξελίξεις, πιο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές”.

Οι ασθενής μπορούν πλέον να σημειώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή μέσω κάποιων εφαρμογών που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα. “Έχουμε τρόπους να προσδιορίζουμε τη σύνθεση ενός τροφίμου χρησιμοποιώντας το barcode, δηλαδή να το σκανάρουμε με το κινητό μας και να δούμε τι περιέχει” εξήγησε η κ. Χασαπίδου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν απλές εφαρμογές που είναι πιο εύκολες και υπάρχουν πιο εξειδικευμένες. “Τις έχουμε χρησιμοποιήσει σε ερευνητικά προγράμματα, άρα μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο έμπιστες”.

Η κ. Χασαπίδου στην ομιλία της παρουσίασε δύο προγράμματα που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν τέτοιες εφαρμογές οι οποίες θα είναι αξιόπιστες, εφόσον έχουν μελετηθεί σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.

“Μία από αυτές τις εφαρμογές έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα app που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το σούπερ μάρκετ και θα μας δείχνει τι περιέχουν τα τρόφιμα αλλά και οδηγίες για το τι είναι καλό να αγοράσουμε” ανέφερε.

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα 

Όπως είπε κ. Χασαπίδου μετρήσεις για την παιδική παχυσαρκία γίνονται κάθε δύο χρόνια και το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό. “Το 2017 τα νούμερα έδειξαν ότι είναι πολύ υψηλά με το ποσοστό να φτάνει το 30-40% και αφορά περίπου την ηλικία των 7 ετών. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα”.

Ωστόσο, οι μετρήσεις του 2019 δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη ώστε να δουν αν υπάρχουν διαφορές μετά από δύο χρόνια.

Το 2010 όμως που ήμασταν πρώτοι στην Ευρώπη στο ποσοστό παχυσαρκίας, πλέον υπάρχει μείωση και αυτό είναι θετικό γιατί έχουν γίνει πολλές προσπάθειες μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στα σχολεία.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και διευθυντής στην Α’ Προοδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ Απόστολος Χατζητόλιος εξήγησε ότι “η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν νόσημα διότι συνδέονται άμεσα με επιπλοκές που πολλές φορές είναι θανατηφόρες. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η παχυσαρκία και το κάπνισμα “αποτελούν εξάρτηση γι’αυτό και οι φαρμακευτικές αγωγές που έχουν βγει και χορηγούνται στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών στοχεύουν στον εγκέφαλο”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων σε συνεργασία με το Ιατρείο Παχυσαρκίας- Διατροφής και Μεταβολισμού της Α΄ Πανεπιστημιακής Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , το Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης MP Balatsinos, που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων Άσκησης και Υγείας, την ΠΑΕ-ΠΑΟΚ και τον γνωστό Executive Chef Στέφανο Σταμίδη, επικεφαλής της Ομάδας του Εστιατορίου του Ξενοδοχείου Nikopolis.

Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι από την πολιτική, θρησκευτική, στρατιωτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο