Θεσσαλονίκη: Οι 3D αναπαραστάσεις της πόλης που μαγεύουν (ΦΩΤΟ)

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως θα ήταν η Θεσσαλονίκη, αν το παρόν συνδυαζόταν με το παρελθόν; Αν τα τείχη στο Λευκό Πύργο υπήρχαν ακόμα; Αν το τραμ λειτουργούσε;

Συνέντευξη: Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Ο Γιώτης Ντόρτογλου, είναι ένας ταλαντούχος Θεσσαλονικιός, που κατάφερε μέσω των 3D αναπαραστάσεων του να αλλάξει τον τρόπο που φανταζόμαστε την πόλη μας και να διαπιστώσουμε πώς θα ήταν η εικόνα της αν κάποια στοιχεία της είχαν διατηρηθεί αναλλοίωτα.

Πως ξεκίνησε όμως να δημιουργεί αυτές τις αναπαραστάσεις; «Η έμπνευση μου γεννήθηκε από μία καρτ ποστάλ που είδα αναρτημένη στο internet. Αυτή η φωτογραφία απεικόνιζε το Κολυμβητήριο Αρρένων μπροστά από τον Λευκό Πύργο την δεκαετία του 1910.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να φτιάχνω το 3D μοντέλο και με συνεπήρε η ιδέα του να φτιάξω έναν συνδυασμό του τότε και του σήμερα.

‘Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η πόλη μας εάν συντηρούσαμε κάποια από τα κτίρια που υπήρχαν τότε και διαμορφωνόταν αντίστοιχα όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις;’

Μετά από τρεις μήνες λοιπόν και ύστερα από προσεκτική έρευνα και αρκετή φαντασία έφτασα σ’ αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε», αναφέρει ο ίδιος στο ThessToday.gr.

Ο κ. Ντόρτογλου χαρακτηρίζει αυτό το ενδιαφέρον project ως «ένα ‘παιχνίδι θησαυρού’, στο οποίο προσπαθείς να βρεις τα κομμάτια του πάζλ και προσθέτεις τα κομμάτια που λείπουν με την φαντασία σου, στοιχεία της ίδιας της πόλης, της εποχής και του ‘αέρα’ που φαντάστηκα εγώ προσωπικά ότι θα ανέπνεα σε μία ‘ρομαντική Θεσσαλονίκη’».

Στην ερώτηση για το τι τον δυσκόλεψε περισσότερο στην απεικόνιση, η απάντησή του ήταν οι πηγές, καθώς «ήταν ελάχιστες ορισμένες φορές ή οι φωτογραφίες, οι οποίες δεν ήταν ευδιάκριτες οι λεπτομέρειες που χρειαζόμουν». «Μία αντίστοιχη δουλειά, η οποία μάλιστα έχει επαγγελματικό σκοπό, χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων για να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβές αποτέλεσμα. Η δική μου προσέγγιση, αν και με πολλές πηγές που μπόρεσα να συλλέξω, είναι κυρίως καλλιτεχνική», εξηγεί ο Γιώτης Ντόρτογλου.

Στις αναπαραστάσεις, θα δείτε κτίρια που κτίστηκαν ή υπήρχαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αι. στην ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου. «Παρόλα αυτά προσπάθησα να δημιουργήσω μια εικόνα επηρεαζόμενος συνολικά από τα τελευταία 100 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία στο μοντέλο από την δεκαετία του ‘70 (π.χ. πάρκο Π. Μελά, κόμβος μπροστά από τον Λ. Πύργο) ή ακόμα και σημερινά (π.χ. πάρκο Λ. Πύργου)», επισημαίνει.

Το συνολικό αποτέλεσμα εξέπληξε τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ενώ μέσω του έργου, εκτίμησε και αγάπησε την πόλη περισσότερο «αυτό που ήταν και αυτό που είναι σήμερα», όπως μας εξήγησε. «Προσπάθησα κατά κάποιον τρόπο να ταξιδέψω στον χρόνο, να προσπαθήσω να δω και να καταλάβω, να νιώσω την πνοή της πόλης μου, η οποία συνέχεια αλλάζει. Μέσα από τον σεβασμό λοιπόν προσπαθώ να επικοινωνήσω την έμπνευσή μου με στόχο να κινητοποιήσω τους συμπολίτες μου και ίσως τις αρμόδιες αρχές να σώσουμε όλα τα διατηρητέα που έχουν απομείνει από μια άλλη εποχή, να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε όπως κάνουν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More