Θεσσαλονίκη: Πανικός στην εστίαση μετά την εφαρμογή του lockdown – Έρχονται λουκέτα

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής lockdown στη Θεσσαλονίκη, η οποία από την Παρασκευή βρίσκεται στο “κόκκινο”, στο επίπεδο τέσσερα του υγειονομικού κινδύνου λόγω κορωνοϊού. Και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και ο φόβος των πολιτών είναι στο ζενίθ, οι επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στο σκοτάδι και το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο, σχετικά με το πώς θα καταφέρουν χωρίς δουλειά να επιβιώσουν και να μην κλείσουν οριστικά.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Μια βόλτα το μεσημέρι της Παρασκευής στην πλατεία Μοριχόβου στα Λαδάδικα, που κάποτε έσφυζε από ζωή, φωνές, μουσική και ανθρώπους να διασκεδάζουν στις ταβέρνες, στα κλαμπ και στα μπαρ, αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί. Η περιοχή ήταν εντελώς άδεια. Μόνο λίγοι εργαζόμενοι ήταν εκεί για να μαζέψουν τα τραπέζια και τις καρέκλες και να καθαρίσουν τα μαγαζιά. Η εικόνα μοιάζει πρωτόγνωρη για ένα κεντρικό σημείο στην καρδιά της πόλης και έναν οικονομικό πυρήνα που έδινε “ενέσεις” ενέργειας στη Θεσσαλονίκη ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που θεωρούν άδικο το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων, αφού όπως εξηγούν, από την αρχή της πανδημίας τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πελατών. Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ένωσης εστιατόρων – ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Φιλοκώστα, ο οποίος τονίζει πως με λίγα λόγια σήμερα στους επαγγελματίες της εστίασης επικρατεί “πανικός και απογοήτευση”.

Όπως υποστηρίζει: “Από την αρχή, η αμιγής εστίαση τήρησε όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στο ακέραιο. Αυτοί που άνοιξαν τα καταστήματα παράνομα και κάνανε πάρτι έπρεπε να υποστούν κυρώσεις. Ποτέ δεν είπαμε το αντίθετο. Είμαστε κατά της παραβατικότητας. Όμως οι περισσότεροι τήρησαν τα μέτρα και κλείνουν άδικα. Στην ουσία τώρα δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε πελατολόγιο”.

Ο κ. Φιλοκώστας αναφέρει με έμφαση πως οι επαγγελματίες του κλάδου του δεν έχουν ιδέα για το τι μέλλει γενέσθαι και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα επιβιώσουν. Όπως συμπληρώνει, πρώτα θα έπρεπε να γίνουν ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα στήριξης του κλάδου από τον πρωθυπουργό και μετά να περάσει η Θεσσαλονίκη στην εφαρμογή lockdown.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το αν οι πωλήσεις από delivery είναι αρκετές για να κρατήσουν ζωντανή την εστίαση, ο κ. Φιλοκώστας τονίζει πως πολλοί φοβούνται να παραγγείλουν φαγητό από delivery, ειδικά ηλικιωμένοι, που προτιμούν να βγαίνουν σε ταβέρνες και εστιατόρια για να φάνε. Καταλήγοντας, δήλωσε με σαφή προβληματισμό, πως θα έρθουν πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις της πόλης αν συνεχιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο