Θεσσαλονίκη: Ρεπό 2 χρόνων “χρωστούν” σε αστυνομικούς

Αγανακτισμένοι είναι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης καθώς εδώ και δύο χρόνια “παλεύουν” για να τους χορηγηθούν τα οφειλόμενα ρεπό τους. Ο αριθμός των ημερήσιων αναπαύσεων που τους αντιστοιχούν, ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς σήμερα έχουν φτάσει να διεκδικούν 3000 ρεπό που δεν τους χορηγήθηκαν ποτέ.

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συνεδρίασε την Τετάρτη στο ΑΤ Λευκού Πύργου, παρουσία του νομικού της συμβούλου, Σωτήριου Τερζούδη, αντιπροσώπων και μελών της, με σκοπό να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους για να χορηγηθούν επιτέλους τα οφειλόμενα ρεπό ή έστω να υπάρξουν αποζημιώσεις, με τον Θεόδωρο Τσαϊρίδη, πρόεδρο της Ένωσης, να επισημαίνει στο Thesstoday.gr πως είναι πιθανό να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια.

“Όταν οι ανάγκες ξεπερνούν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό αυτομάτως δεν μπορούν να χορηγηθούν οι ημερήσιες αναπαύσεις. Από το 2017 που έγινε αναδιάρθρωση, τα οφειλόμενα ρεπό ήταν 700 και φτάσανε μετά από δύο χρόνια στα 3000”, υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσαϊρίδης, το πρόβλημα είναι γενικότερο σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της πόλης, πλην ελαχίστων. Εκατοντάδες αστυνομικοί έπρεπε να έχουν λάβει 15 με 20 ρεπό που δικαιούνται βάσει νόμου, ωστόσο το θέμα έχει κλειστεί στο “συρτάρι. “Από τα 18 ΑΤ της πόλης, περίπου τα 3 λειτουργούν έτσι όπως θα έπρεπε και να μην οφείλουν ημερήσιες αναπαύσεις. Στα αστυνομικά τμήματα του δήμου Δέλτα, Αμπελοκήπων, Καλαμαριάς και Χαριλάου οφείλονται κατά μέσο όρο 18 ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό”, λέει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα με τα οφειλόμενα ρεπό προκύπτει από το σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας και των απανωτών μεταθέσεων στα ΑΤ της πόλης, με τον κ. Τσαϊρίδη να τονίζει πως το προσωπικό είναι κατανεμημένο με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές είναι αδύνατο να καλυφθούν πάγιες ανάγκες.

“Όταν ένα τμήμα έχει σοβαρό πρόβλημα και παίρνουν αστυνομικούς από αυτό για να ενισχύσουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικά πρόβλημα, οι ανάγκες εντείνονται. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση μας ζητάμε να κοπούν όλες οι αποσπάσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα υπηρεσιακά συμφέροντα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος αξιοκρατικός κώδικας εσωτερικών μεταθέσεων ή αποσπάσεων στην ελληνική αστυνομία, οπότε συμβαίνει να μετατίθενται αστυνομικοί σε άλλες υπηρεσίες και αυτομάτως δημιουργούνται άνισες κατανομές προσωπικού εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης”.

“Κάναμε κάποιες προτάσεις, αλλά όταν υπάρχει τέτοια κατάσταση και η ηγεσία παραμένει αδρανής και αμέτοχη και απλά ενδιαφέρεται να βγαίνουν οι αριθμοί και τα μέτρα, είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο κάτι τέτοιο θα φέρει αποτελέσματα αλλά το πλέον εξοργιστικό είναι ότι η ίδια η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, ενώ βλέπει ότι το πρόβλημα διογκώνεται αντί να λύνεται, δεν πραγματοποιεί κάποιον έλεγχο, ώστε να δούμε ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτής της κατάστασης και να αποδοθούν ευθύνες για τις καταστρατηγήσεις. Είμαστε μέλη ενός σώματος που εφαρμόζει το νόμο και την τάξη, αλλά εντός του ίδιου του σώματος, καταργούνται τα δικά μας δικαιώματα και όλα τα προεδρικά διατάγματα και οι νόμοι”, καταλήγει.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More