Θεσσαλονίκη: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του πρώτου συρμού του μετρό

Με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων μεταφέρθηκαν οδικώς από το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια μέχρι τη Θεσσαλονίκη τα τέσσερα βαγόνια που αποτελούν τον πρώτο συρμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία έφτασαν στην πόλη στις 5.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, πάνω σε δύο νταλίκες.

Τα αποκαλυπτήρια του συρμού αναμένεται να γίνουν σήμερα στις 10 το πρωί, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Τα τέσσερα βαγόνια, με συνολικό μήκος άνω των 51 μέτρων (περίπου 13 μέτρων το κάθε ένα), βρίσκονται πλέον στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ακολουθήσει η τοποθέτησή τους με γερανό πάνω στις ράγες, η συναρμολόγησή τους, τα αποκαλυπτήρια και τελικά η έναρξη των δοκιμών και των δοκιμαστικών δρομολογίων. Μάλιστα, στον χώρο τοποθετήθηκε ειδική σιδηροτροχιά, σαν σιδερένια ράμπα, ειδικά για την υποδοχή του συρμού, κατά την εκφόρτωσή του από τους τράκτορες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος και ο όγκος των βαγονιών, ήταν τέτοια, ώστε οι νταλίκες που τα μετέφεραν δεν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα πάνω από 30 χιλιόμετρα, στη διαδρομή από το εργοστάσιο της “Hitachi” στη Νότια Ιταλία μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Όταν έρθει η ώρα να δρομολογηθεί κανονικά στις γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο συρμός θα μπορεί -σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μέσου σταθερής τροχιάς και την απόσταση των σταθμών μεταξύ τους- να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιομέτρων ανά ώρα και υπολογίζεται ότι θα έχει μέση εμπορική ταχύτητα 30 χλμ/ώρα. Η χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών θα είναι 1,5 λεπτό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More