Θεσσαλονίκη: Τι θα αλλάξει στην Αρχαία Αγορά, τι έργα θα γίνουν

Έργα ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης, που θα δώσουν νέα όψη στο μνημείο και θα βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις του, πρόκειται να ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβρη.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Οι εργασίες θα γίνουν στο πλαίσιο της πράξης “Ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης”, η οποία στις 6 Ιουνίου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 700.000 € και φορέα υλοποίηση την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως η σημερινή όψη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς έχει διαμορφωθεί  κατά το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όταν συντηρήθηκε και αναδείχθηκε το cryptoporticus, δημιουργήθηκε έκθεση αρχαιοτήτων στους υπόσκαφους χώρους, δημιουργήθηκαν χώροι εξυπηρέτησης κοινού, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και γραφεία. 

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των έργων ανάπλασης, το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Σκιαδαρέση, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην Αρχαία Αγορά: “Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Θα γίνουν κάποιες καινούριες και καλύτερες ράμπες περιήγησης του κοινού και των ΑμεΑ. Θα σημανθεί το υπόσκαφο μουσείο, το οποίο δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Θα αναβαθμιστεί το ευρύτερο σημείο του μουσείου, προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς για τι πρόκειται. Σχετικά με το μουσείο, θα διαμορφωθεί αναλόγως μια αίθουσα που υπάρχει για να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, θα γίνει συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων των Στοών της Αρχαίας Αγοράς ενώ θα γίνουν και κάποιες ακόμη εργασίες στα μαγαζιά που βρίσκονται μπροστά στην Κρυπτή Στοά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την περιποίηση του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου, ο κ. Σκιαδαρέσης τόνισε πως “ο δήμος Θεσσαλονίκης μας βοηθάει σε πολλές εργασίες, όπως τη αποψίλωση των δέντρων, την κοπή των χόρτων και σε άλλες εργασίες” ενώ για τα παράπονα σχετικά με το παρκάρισμα αυτοκινήτων σε ράμπα του μνημείου σημείωσε πως “η ράμπα για την πρόσβαση των ΑμεΑ βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του μνημείου. Από την πλευρά που βρίσκονται τα αυτοκίνητα, η ράμπα είναι εργοταξιακή για να εξυπηρετεί ανάγκες του μνημείου”.

Τέλος, ο κ. Σκιαδαρέσης σχολίασε το θέμα, που ανέδειξε το ThessToday.gr, σχετικά με τα σκουπίδια εντός του Ανακτόρου του Γαλέριου: “Οι συγκεκριμένοι χώροι, και ειδικά το Ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου, το βράδυ γίνονται ‘κόλαση’. Ασυνείδητοι πίνουν τις μπύρες τους και τις πετάνε μέσα. Εμείς, ως Εφορία Αρχαιοτήτων, έχουμε συνεργεία που γυρνάνε σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε σε πολλά σημεία την ίδια στιγμή. Ταυτόχρονα με τέτοια ζητήματα, έχουμε υποχρεώσεις με διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη. Από την πλευρά μας υπάρχει μέριμνα”, ανέφερε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More