Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό ψωμί πινακωτής αναβιώνει στην Artozyma

Ζεστό ζυμωμένο ψωμί αλλά και πίτες απ’όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της 9ης Artozyma, η οποία πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο έως και τη Δευτέρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

της Χριστίνας Μισιρλή

Στο πλαίσιο της 9ης Artozyma πραγματοποιείται το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, το οποίο φέτος τιμά το ελληνικό ψωμί της πινακωτής. Στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ ξαναζωντάνεψαν μνήμες από ξυλόφουρνους, οσμές και γεύσεις που χάθηκαν αλλά και ο πολιτισμός της παράδοσής.

Στο φετινό πρωτάθλημα συμμετέχουν έξι τετραμελείς ομάδες απ’όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τα Μικρά νησιά. Επίσης, συμμετέχει και μία Μεικτή Ομάδα η οποία αποτελείται από διαγωνιζόμενους από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι αρτοποιοί διαγωνίζονται κάθε μέρα σε διαφορετικό θέμα. Το Σάββατο διαγωνίζονται στην κατηγορία “ψωμί”, τη δεύτερη μέρα στην κατηγορία “ελληνικό πρωινό στον φούρνο”, ενώ την τρίτη μέρα θα παρουσιάσουν από βρώσιμη ζύμη ένα καλλιτεχνικό κομμάτι με θέμα την Αρχαία Ελλάδα.

“Θα κάνουν όμορφες τοπικές πίτες, θα φτιάξουν το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα κλασικό και ένα καινοτόμο όπως αυτοί το φαντάζονται”, αναφέρει στο ThessToday.gr η ιδρύτρια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού Παρθένα Παστραφίδου.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του πρωταθλήματος θα υπάρχει ειδική ενότητα-αφιέρωμα και βράβευση στην Ελληνίδα Αρτοποιό από το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Προφήτης Ηλίας”.

Οι ομάδες διαγωνίζονται σε μία συγκεκριμένα κατηγορία, ενώ καλούνται να παρουσιάσουν και ένα επιπλέον ψωμί που προέρχεται από τον τόπο τους. “Θέλουμε να προβάλουμε τον τοπικό πολιτισμό της κάθε ομάδας και γενικά όλης της Ελλάδας” είπε η κ. Παστραφίδου.

Οι κατηγορίες του ψωμιού που θα ζυμώσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι το χωριάτικο, της αργής ωρίμανσης, ένα ψωμί βίο και ένα ψωμί του τόπου τους. “Κάθε περιοχή θα διαφοροποιηθεί στο ψωμί του τόπου της” εξήγησε η κ. Παστραφίδου, ενώ πρόσθεσε ότι “θα δημιουργήσουν ένα κλασικό σταφιδόψωμο και ένα καινοτόμο. Ένα γκουρμέ σάντουιτς, όπως το φαντάζεται ο καθένας και μία τοπική πίτα”.

“Την τρίτη μέρα που το θέμα των διαγωνιζόμενων είναι η Αρχαία Ελλάδα, οι ομάδες θα φτιάξουν ένα προϊόν από τον τόπο που προέρχονται”συμπλήρωσε.

Τα αρτοποιήματα που θα φτιάξουν οι αρτοποιοί τα βαθμολογεί, γεύοντας τα, μία επαγγελματική επιτροπή και αφού βγει ο μέσος όρος και από τις τρεις δοκιμασίες τότε θα αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα.

“Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό βγαίνει η σύνθεση της Εθνικής Ομάδας. Μαζί μας έχουμε τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ψωμιού Christian Vabret, ο οποίος είναι στην κριτική επιτροπή”, δήλωσε ο κ. Παστραφίδου.

“Μέσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού, θέλουμε η χώρα μας να αποκτήσει μία εξωστρέφεια όσον αφορά τα προϊόντα του φούρνου αλλά και να δημιουργήσουμε μία ταυτότητα σε αυτά τα προϊόντα. Για πρώτη φορά προσδιορίζεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, το Εθνικό Ελληνικό Ψωμί” είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι η δημιουργία Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας με σκοπό τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις προκειμένου να αναδειχθούν οι ποικιλίες και τα είδη του ελληνικού ψωμιού, ο παραδοσιακός φούρνος, η ιστορία και τα ιδιαίτερα αρτοποιήματα της κάθε περιοχής της χώρας μας.

Τέλος, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα αρτοποιήματα των διαγωνιζόμενων.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More