Θ. Κοκκινίδης: Νέο έργο το κέρινο ομοίωμα του Ιωάννη Καποδίστρια (ΦΩΤΟ)

Μεγάλος οραματιστής αλλά και ρεαλιστής της εποχής του. Ανιδιοτελής ηγέτης που η προσωπικότητά του εξέπεμπε μια τιμιότητα. Χαραγμένος στην μνήμη όλων ανάμεσα στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Το κέρινο ομοίωμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, δημιούργησε ο Θεόδωρος Κοκκινίδης και εκτίθεται στο Μουσείο του στα Κηπιά Καβάλας.

Η δυσκολία στην δημιουργία του συγκεκριμένου κέρινου ομοιώματος έγκειται στο γεγονός πως την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια δεν υπήρχαν φωτογραφίες για να μπορέσει να υπάρξει ένα πρότυπο.

Επομένως, ο δημιουργός του κέρινος ομοιώματος προσπάθησε να δώσει μέσα από τα πορτραίτα ζωγραφικής μια ρεαλιστική εικόνα του πως μπορεί να ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Αποτυπώθηκαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που υπήρχαν σε πολλά πορτραίτα όπως η μύτη και τα μάτια.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Κοκκινίδη, ο οποίος τόνισε πως προσπάθησε να δώσει στο κέρινο ομοίωμα στοιχεία της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια: “Επένδυσα περισσότερο στο να δώσω στοιχεία της προσωπικότητας μέσα από την έκφραση που έχει το έργο. Στο κέρινο ομοίωμα φαίνεται πόσο ευγενής, τίμιος και ανιδιοτελής ήταν ως άνθρωπος. Προσπάθησα να αποδώσω στο έργο την φυσική ευγένεια που είχε. Ήταν ένας άνθρωπος αξιοθαύμαστος με τρομερό πνεύμα και όραμα για το πως ήθελε να είναι η Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” την προσπάθεια του μουσείου

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας αποτελεί ένα πολιτιστικό “διαμάντι” για τη βόρεια Ελλάδα. Στα κέρινα ομοιώματα του μουσείου εμπεριέχονται τεράστιες προσωπικότητες της χώρας και όχι μόνο. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέας Ελύτης αποτελούν κάποια από τα πρόσωπα που απεικονίζονται στο μουσείο.

Ο κ. Κοκκινίδης σημείωσε στο ThessToday.gr πως ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” την προσπάθεια που γίνεται στο μουσείο ενώ τόνισε υπάρχουν επισκέπτες ακόμη και από το εξωτερικό: “Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια με μεγάλη εγκαρδιότητα και θέρμη. Είμαι ευγνώμων απέναντι στους επισκέπτες. Χρόνο με το χρόνο η επισκεψιμότητα είναι περισσότερη. Οι άνθρωποι εκφράζονται με πολύ μεγάλη αγάπη προς το έργο αυτό. Οι επισκέπτες δεν προέρχονται μόνο από την Καβάλα αλλά από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχουν επισκέπτες και από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, είτε με ομαδικές εκδρομές είτε μεμονωμένα κατά την τουριστική περίοδο” ανέφερε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More