Κίνημα Αλλαγής για περισσότερη Ευρώπη

Του Γιάννη Μειμάρογλου*

Οι Ευρωεκλογές που έρχονται, έχουν, ίσως για πρώτη φορά τόσο μεγάλη σημασία. Η ΝΔ θέτει το αποτέλεσμα των εκλογών ως ένα δημοψηφισματικό εργαλείο, ένα δείγμα για τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρχικά προσπάθησε να δώσει στην ψηφοφορία αυτή την ευκαιρία για εκτόνωση της γενικής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει τα χρόνια της διακυβέρνησής του, με στόχο να φτάσει στις εθνικές εκλογές δυνατότερος, τώρα μετά από ασταμάτητες παροχές που νομοθετούνται και εφαρμόζονται άμεσα, θέτει και αυτός το διχαστικό δίλημμα, αφήνοντας να διαρρεύσουν σενάρια για εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο εάν η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι μικρή. Το Κίνημα Αλλαγής όμως ζητάει από τους πολίτες να δώσουν ψήφο για την αλλαγή στην Ευρώπη. Το σύνθημα αυτό προκύπτει από την ανάγκη να γίνει άλλη διαχείριση στις πολιτικές που αποφασίζονται στην Ευρώπη και εφαρμόζονται στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.
Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ευρώπη προκύπτουν κυρίως επειδή η πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκει πολλά εμπόδια. Μόλις χθες η κ. Λαγκάρντ παραδέχτηκε τις λανθασμένες δημοσιονομικές πρακτικές της Ευρώπης σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Με τέτοιες πρακτικές έχουμε ως αποτέλεσμα, μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ζουν σε οικονομική ύφεση, αρχικά περιθωριοποιούνται και σταδιακά αποκλείονται από τα κέντρα των αποφάσεων. Ως συνέπεια, δυναμώνει ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός φουντώνει τα υπάρχοντα ρεύματα που πρεσβεύουν τις ιδέες της εθνικής περιχαράκωσης.
Οι δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit απέδειξαν ξεκάθαρα ότι το ενδεχόμενο να αρχίσει το Ευρωπαϊκό ξήλωμα μπορεί να είναι πολύ κοντά, ενώ παρόμοιες φωνές έχουν κάνει δειλά την εμφάνισή τους και στην Γαλλία Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν θετικό προμήνυμα για την ενότητα των χωρών και την Ευρώπη στο σύνολό της.
Οι ευρωεκλογές που έρχονται θα αποφασίσουν εάν θα είναι εφικτή η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης . Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι η ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ώστε να συγκροτηθεί μια νέα, δυναμική πλειοψηφική συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που απογοητεύουν τους πολίτες και περιθωριοποιούν μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Η αλλαγή στις πολιτικές της Ευρώπης θα προκαλέσει αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Οι νέες περιπέτειες που αποφύγαμε το 2015, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα ξαναβρεθούν μπροστά μας με την ίδια ή άλλη αφορμή. Η αποφασιστικότητα των πολιτών να δείξουν το δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη θα αποτυπώσουν και το εκλογικό ερώτημα των εθνικών εκλογών. Η πρόθεση τους να βάλουν φραγμό στην αναξιοκρατία, την απαξίωση των θεσμών, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη καθώς και στο ιδεοληπτικό πάγωμα κάθε επιχειρηματικής προοπτικής, στο όνομα της Αριστεράς, με το επιχείρημα ότι «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν» θα είναι πράξη αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να σταθεί με ευθύνη απέναντι στις προοπτικές και το μέλλον της χώρας ζητώντας περισσότερη Ευρώπη. Αυτή θα είναι μια οριστική απάντηση στο κλίμα της ακραίας πόλωσης και του διχασμού που καλλιεργείται για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές σκοπιμότητες του δικομματισμού.
*Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής
Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More