Καλαμαριά: Πού “κολλάει” η λειτουργία του πάρκινγκ στην οδό Μουρουζηδών

Σε καθυστερήσεις της αναδόχου εταιρίας οφείλεται η μη λειτουργία του χώρου στάθμευσης στην οδό Μουρουζηδών στην Καλαμαριά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.

της Χριστίνας Μισιρλή

Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr o κ. Δαρδαμανέλης, καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί τόσο κατά το στάδιο κατασκευής του έργου, όσο και κατά το στάδιο προσπαθειών λειτουργίας του, αλλά και εξαιτίας ολιγωρίας από μεριάς του ίδιου του δήμου!

Η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στον δήμο Καλαμαριάς και την ανάδοχο εταιρία υπογράφηκε το 2003. Οι εργασίες κατασκευής του πάρκινγκ στην Μουρουζηδών ολοκληρώθηκαν το 2010, δύο χρόνια αργότερα μετά από την ολοκλήρωση του πάρκινγκ στην πλατεία του Δημαρχείου.

Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δεν το έθεσε σε λειτουργία τότε το πάρκινγκ και έτσι το 2014 κηρύχθηκε έκπτωτη από τον Δήμο. Το 2016 ο δήμος Καλαμαριάς, κατόπιν αιτήματος της αναδόχου για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανακάλεσε την έκπτωση της αναδόχου με τον όρο αυτή να θέσει σε λειτουργία το πάρκινγκ εντός τεσσάρων μηνών.

“Το 2017 οριστικοποιήθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τον Ιούλιο του 2019 έλαβε χώρα η διοικητική παραλαβή του έργου από τον δήμο και με βάση τη σύμβαση παραχώρησης και την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων περάσαμε στην περίοδο λειτουργίας και εκμετάλλευσης του πάρκινγκ από την Ανάδοχο εταιρία”, αναφέρει ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι και σήμερα δεν ξεκίνησε η ανάδοχος τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης. “Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα από το 2003 έως σήμερα η ανάδοχος εταιρία είχε πτωχεύσει και κατόπιν μεταβιβάστηκε σε νέους ιδιοκτήτες. Σήμερα, βρισκόμαστε ως Δήμος σε διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρία, ώστε επιτέλους να δοθεί μία λύση και να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου στάθμευσης”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος προκειμένου να λειτουργήσει το πάρκινγκ ο κ. Δαρδαμανέλης απάντησε ότι “ως νέα διοίκηση σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή με τους εκπροσώπους της Αναδόχου για να μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν θέτουν σε λειτουργία το πάρκινγκ και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα”.

Από την άλλη, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ο δήμος θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να κηρυχθεί ξανά έκπτωτη η ανάδοχος εταιρία. “Λύσεις όπως η εκ των προτέρων λειτουργία του πάρκινγκ από τον Δήμο φαίνονται να είναι ρεαλιστικές, κάτι όμως που θα φανεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ανάδοχο” υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Όσον αφορά στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Καλαμαριάς και για το αν θα υπάρξει επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας ο κ. Δαρδαμανέλης εξήγησε ότι “υπάρχει συνεργασία με την Τροχαία, η οποία θα συνεχιστεί προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση, ιδίως σε κεντρικούς άξονες του Δήμου μας όπου παρατηρείται πυκνή κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να αποφορτιστούν κεντρικές οδικές αρτηρίες κατά τις ώρες αιχμής, αφετέρου να εμπεδωθεί στους πολίτες η κουλτούρα της σύννομης στάθμευσης, της σύννομης εν γένει συμπεριφοράς και της ευαισθητοποίησης σε θέματα προσβασιμότητας”.

“Με τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και την ταυτόχρονη εμπέδωση της κουλτούρας της σύννομης στάθμευσης οι πολίτες θα οδηγηθούν στη χρησιμοποίηση των πάρκινγκ για την στάθμευση του αυτοκινήτου τους, όπως το πάρκινγκ στην Μουρουζηδών. Βεβαίως, στην προσπάθειά μας αυτή θα συνδράμει τα μέγιστα η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Μία νέα και σύγχρονη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα είναι συμπαραστάτης του πολίτη. Θα ενδιαφέρεται για όλους του δημότες μας, σε όλες τις γειτονιές και φυσικά θα εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δημοτικό συμβούλιο”, τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

“Έτσι, θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας σε θέματα προσβασιμότητας  σε κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς. Και φυσικά, εκτός από την παράνομη στάθμευση, θα αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα όπως η υπερβολική κατάληψη των ελεύθερων χώρων από  τραπεζοκαθίσματα, η ηχορύπανση και το παραεμπόριο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η προστασία του δημόσιου χώρου ώστε να τον χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί η προσβασιμότητα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως ΑΜΕΑ κλπ” συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος Καλαμαριάς ζήτησε μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας» 15 δημοτικούς αστυνόμους που δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν, μιας και η ειδικότητα αυτή εξαιρέθηκε της διαδικασίας. “Άλλη μια παρόμοια προσπάθειά μας γίνεται αυτή τη στιγμή έχοντας ζητήσει 15 δημοτικούς αστυνόμους μέσω μόνιμων προσλήψεων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση που δεν στεφθεί με επιτυχία και αυτή η προσπάθεια έχουμε ως plan b τη λύση της προγραμματικής σύμβασης, τη νομιμότητα της οποίας ελέγχουμε αυτή τη στιγμή, με κάποιο γειτονικό Δήμο που διαθέτει Δημοτική Αστυνομία” κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More