Καλαφάτης: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και δεν γίνονται δεκτά παράνομα και παρανοϊκά μνημόνια

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, επαγρυπνούν πανέτοιμες. Και η Κυβέρνηση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Τα σύνορά μας –όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και δεν γίνονται δεκτά παράνομα και παρανοϊκά μνημόνια, όπως αυτό με τη Λιβύη. Μόνη εκκρεμότητα με τη γείτονα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, που θα αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα.

Και προσθέτει: «Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Πολύ περισσότερο σε περιόδους που ακόμη κι ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις. Ένας τέτοιος δίαυλος είναι και ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνοκρατικό-στρατιωτικό επίπεδο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Εάν σταματήσουν οι προκλήσεις, μπορεί να ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές και εάν καταλήξουν οι διερευνητικές μπορεί να υπάρξει συνυποσχετικό που θα παραπέμπει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορεί, λοιπόν, τα ΜΟΕ να είναι η αρχή σε ένα μακρύ δρόμο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «κατανοούμε τις αντιδράσεις των νησιωτών μας, που εδώ και χρόνια σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Συμφωνούμε απόλυτα  με το αίτημά τους για κλείσιμο των σημερινών ανοικτών άναρχων δομών. Δεν μπορεί, όμως, να μην δημιουργηθεί καμιά δομή στα νησιά, καθώς μόνο από εκεί μπορεί να γίνουν επιστροφές προς την Τουρκία», ενώ αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση “καίει” πέντε νησιά για να αποφύγει κρίση στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. τονίζει ότι «είναι  ανεύθυνα και προβοκατόρικα τα όσα ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση. Η έγνοια μας είναι πρώτα από όλα στα πέντε νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Για αυτό ακριβώς επιμένουμε στην παράλληλη προώθηση όλων των αξόνων της πολιτικής μας. Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στην αύξηση των επιστροφών και βέβαια στο κλείσιμο των σημερινών άναρχων καταυλισμών και τη δημιουργία κλειστών δομών. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή αφόρητη κατάσταση, θα μειωθούν οι ροές και ταυτόχρονα θα αυξηθούν τόσο οι επιστροφές προς τα ανατολικά εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο, όσο και οι μετακινήσεις προς τα δυτικά εκείνων που παίρνουν άσυλο.

Απαντώντας σχετικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «είπα –και λέω- αυτό που είναι καλά γνωστό: Ναι ήμουν, είμαι και θα είμαι φίλος του ΠΑΟΚ. Ξέρετε, άλλωστε, ότι οι προτιμήσεις αυτές, ούτε κρύβονται, ούτε εγκαταλείπονται. Σε ό,τι αφορά τη σπουδή της Κυβέρνησης να φέρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, τα κίνητρα ήταν κατ’ εξοχήν πολιτικά- κοινωνικά. Ήταν αναγκαία για την αποφόρτιση του κλίματος που έπαιρνε φωτιά, για την αποτροπή της επαπειλούμενης κοινωνικής αναταραχής και την προλείανση τους εδάφους ώστε να αναπτυχθεί μια ριζοσπαστική προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More