Καράογλου: Η “πράσινη” αναβάθμιση του ΥΜΑΘ και οι περιβαλλοντικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Την “πράσινη¨αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και τις περιβαλλοντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Ρεπορτάζ: Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, θα γίνει το πλαίσιο του προγράμματος BENEFIT, του INTERREG με τίτλο «Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: επίδειξη σε δημόσια κτίρια». Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου το ΥΜΑΘ έχει προϋπολογισμό για το ενταγμένο έργο 475.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου.

Το πρόγραμμα «Δημιουργώ 2» και η βιώσιμη ανάπτυξη 

Για πρώτη φορά το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα συμμετέχει στη δράση «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος του έργου είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της κατεύθυνσης των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας με καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση ή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια πολιτική που ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το περιβάλλον και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: την «καθαρή» μετακίνηση, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την πράσινη καινοτομία στο τελικό παραγόμενο προϊόν.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 100.000 ευρώ και κάθε δικαιούχος θα λάβει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ η οποία θα αφορά σε ισόποσες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από σήμερα, 1η Ιουνίου, μέχρι και τις 15 του μήνα, ενώ η υλοποίηση θα γίνει από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2020.

Επιπλέον, στις 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος «Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη», με διακριτό τίτλο «Δημιουργώ 2». Από τον συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, οι 50.000 ευρώ θα διατεθούν για το υποέργο που αφορά στην επιχορήγηση δράσεων προστασίας του Περιβάλλοντος σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο πρόγραμμα αυτό δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, έχουν αποκλειστικά σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., νομικά πρόσωπα και δίκτυα αυτών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Περιβαλλοντικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει οριστείς στις 5 Ιουνίου και το ΥΜΑΘ, έχει διοργανώσει μια σειρά από δράσεις για να την τιμήσει.

Αναλυτικά:

  • Τρίτη 2/6, ο Θεόδωρος Καράογλου θα επισκεφτεί την 113 Πτέρυγα Μάχης όπου βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και στη συνέχεια την 383 μοίρα ειδικών επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης, τα γνωστά καναντέρ. «Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους στη δασοπροστασία», τόνισε ο κ. Καράογλου, ενώ σημείωσε πως το 2019 ήταν μια καλή χρονιά, καθώς δεν είχαμε μεγάλες ζημιές από πυρκαγιές.
  • Πέμπτη 4/6 ο υφυπουργός εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης, θα επισκεφτεί το δασικό φυτώριο του Λαγκαδά, όπου γίνεται η παραγωγή των φυτών για τις αναδασώσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας συνοδευόμενος από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα. Οι δύο άντρες θα επιθεωρήσουν το φυτώριο, στο οποίο παράγονται 28 είδη φυτών και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 312.000 φυτά, από τα οποία 215.000 είναι η φετινή σπορά. Κατά την επίσκεψη θα μοιραστούν δωρεάν φυτά στους κατοίκους της περιοχής.
  • Παρασκευή 5/6 ο Θεόδωρος Καράογλου θα μεταβεί με ηλεκτρικό ποδήλατο στο Παλατάκι – Κυβερνείο στην Καλαμαριά, όπου μαζί με τον δήμαρχο, Γιάννη Δαρδαμανέλη και εθελοντές από την περιοχή, στο πλαίσιο αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, θα καθαρίσουν τον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Με τη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου ο υφυπουργός θέλει να τονίσει την σημασία της ηλεκτρικής μετακίνησης.

Συσκέψεις σχετικά με το Σέιχ Σου και τη λίμνη Κορώνεια

Στα περιβαλλοντικά πλάνα που ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Καράογλου, περιλαμβάνονται και δύο συσκέψεις σχετικά με το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ Σου και την κατάσταση της λίμνης Κορώνειας, με φορείς και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα δυο παραπάνω προβλήματα απασχολούν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον κ. Καράογλου η πολιτεία οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για να τα αντιμετωπίσει, σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές των ειδικών.

Οι δυο συσκέψεις θα προγραμματιστούν άμεσα προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More