Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη από σφοδρή βροχόπτωση – Τι λένε οι υπηρεσίες των Δήμων

“Άνοιξαν οι ουρανοί” χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να καταγράφουν σοβαρότατα προβλήματα σε διάφορους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη – Χριστίνα Μισιρλή

Εγκλωβισμένοι πολίτες σε δρόμους-ποτάμια και πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοκαρισμένοι από την απότομη αλλαγή του καιρού, καλούσαν συνεχώς για βοήθεια στην πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και στους δήμους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ωραιόκαστρο, το Λαγκαδά και το δήμο Παύλου Μελά.

Τα σοβαρότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευκαρπίας όπου πλημμύρισαν σπίτια και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα από τα ορμητικά νερά.

Κάτοικοι για περιοχής, μάλιστα, προκειμένου να προστατευτούν ανέβηκαν πάνω σε ταράτσες.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώθηκε στους Ανθόκηπους στην Ευκαρπία και στη Νικόπολη κυρίως 9 με 10 το βράδυ. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε όσο γίνεται καλύτερα” ανέφερε στο ThessToday.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου Μελά, Αθανάσιος Λαζαρίδης, ενώ σημείωσε ότι στην περιοχή της Σταυρούπολης δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.

“Έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια ότι πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα γιατί είναι δική της αρμοδιότητα. Σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τα συνεργεία του δήμου δώσαμε βοήθεια σε όποιον χρειαζόταν” δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ωραιοκάστρου Σοφία Δημητριάδου δήλωσε στο ThessToday.gr ότι: “Μετά τις 10 το βράδυ που ξεκίνησε η θεομηνία πήγα στα πιο κεντρικά σημεία του Ωραιοκάστρου. Το πιο άμεσο πράγμα που μπόρεσα να κάνω είναι το βγάλω το μηχάνημα GCB του δήμου για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οδό Θεσσαλονίκης και να δώσουμε τα δύο ρεύματα στην κυκλοφορία”.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε η οδός Θεσσαλονίκης στο ρεύμα που ανεβαίνουν τα οχήματα. Με τη βοήθεια του μηχανήματος καταφέραμε και ανοίξαμε το ρεύμα” πρόσθεσε.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μηχάνημα στον κεντρικό δρόμου του Ωραιοκάστρου στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη το οποίο προσπαθεί να απομακρύνει χαλίκια και χώματα. Υπάρχει και ένα δεύτερο μηχάνημα από Παλαιόκαστρο προς Νεοχωρούδα για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε και εκείνον το δρόμο γιατί υπάρχουν πολλές μονάδες εκτροφής” είπε η κ. Δημητριάδου.

Σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου έχουν σημειωθεί ζημιές σε σχολεία και ήδη έχουν πάει συνεργεία του δήμου για να τις αποκαταστήσουν. “Έχω στείλει εκσκαφάκι και υδροφόρα για να καθαρίσουν και να είναι καλή η λειτουργία”.

Όσον αφορά την περιοχή της Γαλήνης δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ στον Δρυμό η έντονη βροχόπτωση παρέσυρε αδρανή υλικά λόγω ενός έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Ωστόσο, ο εργολάβος ανταποκρίθηκε άμεσα και το σημείο άνοιξε γρήγορα. “Είμαι σε επιφυλακή για όσο χρειαστεί και ότι βρίσκω μπροστά μου προσπαθώ να το αντιμετωπίσω” κατέληξε η κ. Δημητριάδου.

“Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ακόμα ο δήμος Λαγκαδά”, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, Μιχαήλ Τζανής, προσθέτοντας πως τουλάχιστον οι ζημιές είναι μόνο υλικές και δεν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανή, η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά υπόγεια αλλά και καταστήματα.

“Οι ζημιές είναι αρκετές, αλλά ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο του καθαρισμού και της αποκατάστασης. Ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου ενεργοποιήθηκε κατευθείαν και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, προσπαθούμε από το βράδυ να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση”, υπογράμμισε.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την ώρα οι αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως και ισόγειους χώρους συνεχίζονται στην περιοχή του Λαγκαδά και της Νικόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας, σημειώθηκαν περίπου 9 διασώσεις ανθρώπων.

Η κίνηση στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των πολλαπλών συγκρούσεων οχημάτων που σημειώθηκαν το πρωί αλλά και της έντονης ολισθηρότητας του οδοστρώματος μετά τη σφοδρή βροχόπτωση.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με την εκτροπή νταλίκας που σημειώθηκε νωρίτερα στον περιφερειακό, στο ρεύμα προς ανατολικά.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου Πασχάλης Χατζηευαγγέλου:

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More