ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας: Μέτρα εδώ και τώρα για την υγεία του λαού

Μέτρα εδώ και τώρα για την υγεία του λαού. Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των λίγων, σημειώνει ΟΠΕ ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Αναλυτικά αναφέρουν:

“Είµαστε μάρτυρες µιας πρωτοφανούς κατάστασης. Η πανδηµία του κορονοϊού και οι συνέπειές της συγκλονίζουν, ενώ αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο το σμπαράλιασμα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με τη συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης- προκειμένου να βγάλει αλώβητο το κεφάλαιο από την οικονομική κρίση- να φορτώσει για ακόμα μια φορά τα βάρη στις πλάτες του.

Η κυβέρνηση πετώντας κυριολεκτικά τις ευθύνες από πάνω της, κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη, ως το ένα και μοναδικό κριτήριο νίκης στη μάχη απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού. Όμως η αναγκαία ατομική ευθύνη δε μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Είναι καθαρό ότι ο χρόνος που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η πειθαρχία της πλειοψηφίας του λαού στον τρίμηνο εγκλεισμό έδωσε στην κυβέρνηση όλο το χρόνο –αν κριτήριο της ήταν η προστασία της υγείας του λαού-:
• να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα αναγκαία κρεβάτια ΜΕΘ, για να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να παρέχονται όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας στο λαό
• να ετοιμάσει κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου στις επιχειρήσεις που δουλεύει μεγάλος αριθμός εργαζόμενων,
• να πάρει μέτρα για τα ΜΜΜ και την εκπαίδευση.

Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» συνέχισε και συνεχίζει να μας στοιβάζει σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και ΜΜΜ με αποτέλεσμα να παίζουμε καθημερινά κορόνα-γράμματα την ζωή μας.
Την ίδια στιγμή μέσα από ΠΝΠ και άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, πήρε τα μέτρα που χρειαζόταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να περιορίσουν τις ζημιές τόσο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση όσο και από την επιδείνωση που προκλήθηκε από την πανδημία. Σε αυτά τα πλαίσια, η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι κυβερνήσεις όλων των καπιταλιστικών χωρών, αντί να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία του λαού, αντί να χρησιμοποιήσουν τον τεράστιο πλούτο που παράγεται για να εξασφαλίσουν την ζωή του ελληνικού λαού, τα δίνουν όλα για ακόμη μια φορά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τα μέτρα που πήραν μέσα στην πανδημία, οι επιχειρήσεις φτάνουν να πληρώνουν μόνο το 3% των συνολικών φόρων, κέρδισαν νέες εισφοροαπαλλαγές ενώ το επόμενο διάστημα θα πάρουν δεκάδες δις ευρώ ζεστό χρήμα τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν το μάρμαρο με χιλιάδες απολύσεις, μονομερείς αλλαγές σύμβασης, εντατικοποίηση της εργασίας και πάγωμα του κατώτατου μισθού. Οι αυτοαπασχολούμενοι πήραν επιδόματα πείνας και το επόμενο διάστημα έρχονται μειώσεις και στις συντάξεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιτίθεται και στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων την Υγεία του λαού, η πολιτική, δηλαδή, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και όλες οι προηγούμενες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ζούμε σήμερα και παρά τις προκλητικές μεγαλοστομίες για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα και θωράκιση του ΕΣΥ», η πραγματικότητα στα νοσοκομεία κραυγάζει:
• Στα νοσοκομεία συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό το οποίο πριν την πανδημία υπολειπόταν κατά 6.000 σε γιατρούς και συνολικά 30.000 στο σύνολο των εργαζομένων. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, ενώ το όποιο μόνιμο προσωπικό ήρθε, δεν ξεπερνά σε αριθμό τις συνταξιοδοτήσεις στο ίδιο διάστημα. Με το ξεκίνημα της πανδημίας τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έφταναν το 30%. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά και πόσο μάλλον τα λειτουργικά κενά των δομών υγείας. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που είναι αναγκαίο να υπάρχουν και εφεδρείες. Συγκεκριμένα στα 9 Γενικά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προσλήφθηκαν λιγότεροι από 400 συμβασιούχοι και σχεδόν κανένας μόνιμος.
• Διατηρείται επικίνδυνα χαμηλός αριθμός κλινών ΜΕΘ κάποιες από τις οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μόλις 73 γενικές και 39 για COVID. Οι ΜΕΘ που λειτουργούν στελεχώνονται με μικρότερο από το ενδεδειγμένο προσωπικό, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή. Ακόμη χειρότερα, όπως καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες των υγειονομικών, η εντατική απαιτεί υψηλά εξειδικευμένο και έμπειρο μόνιμο προσωπικό.
• Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά αντίθετα δέσμευσε για λογαριασμό τους 30 εκ. ευρώ, διπλασίασε τα χρήματα για αποζημίωση των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα από 800 στα 1600 ευρώ ανά κλίνη. Ταυτόχρονα τους επέτρεψε να αυξήσουν έως και 40% τις ΜΕΘ δίχως ελέγχους καταλληλόλητας.
• Δεν ενίσχυσε τα δημόσια εργαστήρια αλλά σύναψε συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του COVID-19. Οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν πουλώντας έως και 150€ το τεστ, με τις περισσότερες από αυτές να δίνουν τα δείγματα για ανάλυση σε δημόσια εργαστήρια.
• Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου σταματώντας την λειτουργία κλινικών και εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, αφήνοντας ασθενείς, ακόμα και με χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρκινοπαθείς), χωρίς την αναγκαία φροντίδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Παραμένουν ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.
• Ακόμη και τώρα, κλείνουν τους ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 μέσα στα σπίτια τους λέγοντας τους να απευθυνθούν στο γιατρό τους την στιγμή που περισσότερο από το 70% του λαού δεν έχει οικογενειακό γιατρό για να απευθυνθεί.
• Η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας Τούμπας (το μεγαλύτερο της ανατολικής Θεσσαλονίκης) δεν υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες. Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, επανάφερε την πρόταση για μεταφορά του ΚΥ Πύλης Αξιού, του μεγαλύτερου της περιοχής, που σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με την κατάργησή του.
• Σοβαρή είναι η καθυστέρηση και ανεπάρκεια στη σύσταση μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Πολύ λίγες είναι οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ που έχουν συσταθεί, και αυτές είναι με προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Είναι πάμπολλες οι καταγγελίες χώρων εργασίας που περιμένουν μέρες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ ή αντίστοιχα περιπτώσεων όπως στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών που για πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 πραγματοποιήθηκαν μόλις 300 τεστ!

Ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει! Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός!

Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο το πλανήτη απέδειξαν την ανεπάρκεια του εμπορευματοποιημένου συστήματος να διασφαλίσει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.

Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όρος και προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συστημάτων υγείας που θα σχεδιάζουν και θα λειτουργούν με κριτήριο της διασφάλιση της υγείας του λαού και όχι με γνώμονα την λογική του κόστους -οφέλους και την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.
Τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού σε κράτη με φιλελεύθερες αλλά και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα διαχείρισης.

Ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπόρευμα, ψάχνει παντού το κέρδος ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της υγείας. Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανατροπής του.
Μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής αξιοποιεί όλους τους ανθρώπινους και παραγωγικούς πόρους διασφαλίζοντας την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε μια τέτοια οικονομία η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και διασφαλίζεται πλήρως και δωρεάν για όλους!

Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση αντί να αποπροσανατολίζει με μεγαλοστομίες για την «θωράκιση του ΕΣΥ», αντί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία για την «ατομική ευθύνη» να υλοποιήσει τώρα τα αιτήματα των υγειονομικών και άλλων σωματείων για:
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ. με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα υγείας.
• Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης. Να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
• Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση- καμία αλλαγή σύμβασης.
• Αναρρωτικές άδειες για όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
• Να επαναλειτουργήσουν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία «Παναγία» και «Λοιμωδών».
• Η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αποδεικνύεται ένας αξιόπιστος δείκτης έγκαιρης παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, να αυξηθούν τα σημεία ελέγχου των λυμάτων, ιδιαίτερα σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ως εργαλείο πρόληψης.
Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για ένα άλλο σύστημα υγείας, για μια άλλη κοινωνία µε τέτοια οργάνωση της παραγωγής & των υπηρεσιών, όλης της οικονοµίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται µε αποκλειστικό γνώµονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικά επιστημονικό σχεδιασμό και υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωµένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος µε πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήµη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισµός!
Να παλέψουμε για την ανάπτυξη πανελλαδικά ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας – πρόνοιας – φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας αναπτυγμένο και στις τρεις βαθμίδες του (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.
Για πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
Για την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ’ όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές κι εξαιρέσεις.
«Γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία µπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστηµα, αλλά παλεύοντας τώρα για την ανατροπή του!
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα!”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο