Κοινό μέτωπο από 10 δήμους για θαλάσσια αστική συγκοινωνία στον Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ)

Την προώθηση της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και τη δημιουργία σχετικών υποδομών κατά μήκος του μετώπου του Θερμαϊκού, ζητούν 10 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Πρόκειται για τους δήμους Πύδνας-Κολινδρού, Κατερίνης, Αλεξάνδρειας, Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Πανοράματος, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ.Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θερμαϊκού, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο  Διευθυντής Προγραμματισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Θαλασσίων Αστικών Συγκοινωνιών του Δήμου Βενετίας Gianluca Cuzzolin και η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης, Zuhal Ulusoy, που σχεδίασε τις διευθετήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Σμύρνης και οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία για τις θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες στις συγκεκριμένες πόλεις.

«Δεν μιλάμε για ένα καραβάκι που θα κάνει ένα δρομολόγιο, 2-3 φορές την ημέρα, αλλά για μια κανονική, δημοτική συγκοινωνία, για να σταματήσει να ταλαιπωρείται ο κόσμος από το ένα άκρο του Θερμαϊκού, μέχρι το άλλο, μέσα στον αστικό ιστό» ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος τόνισε πως οι 10 δήμοι θέλουν να αναδείξουν το ζήτημα και να προκαλέσουν μια δημόσια συζήτηση για να αντιληφθούν όλοι την μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

«Το ζητούμενο είναι να μπορούν να μπορούν να απολαμβάνουν γρήγορη μετακίνηση, χιλιάδες ή και εκατομμύρια πολίτες τον χρόνο, που ταλαιπωρούνται στο οδικό δίκτυο» είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη τρεις προτάσεις ώριμες από ιδιώτες και είναι έτοιμες να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο. «Έχουν το ανάλογο επενδυτικό κεφάλαιο, πρέπει όμως να στηριχθούν και από την τοπική αυτοδιοίκηση για να πετύχουν» ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, προσθέτοντας πως για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ειδικά, ο σχεδιασμός των στάσεων από την Εγνατία Οδό υπάρχει, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις των μελετών και τα περιβαλλοντικά και το θέμα έχει μείνει στάσιμο εδώ και δύο τετραετίες. Υποστήριξε ακόμη πως υπάρχουν προς εκταμίευση εκατομμύρια ευρώ, αλλά το θέμα δεν προχωράει και πως είναι δυνατή και βιώσιμη η προώθηση αυτού του έργου με τη σύμπραξη του δημόσιου, ή του δημοτικού και του ιδιωτικού τομέα .

Ο δήμος Θερμαϊκού, λειτουργεί περίπτερο στη ΔΕΘ (Περίπτερο 10, Stand 12), τα εγκαίνια του οποίου θα τελέσει σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στις 5.00 μ.μ η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα  Πατουλίδου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More