Κορωνοϊός: Έρωτας στα χρόνια της καραντίνας – Ειδικός απαντά στο ThessToday

Πολλά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τα ζευγάρια εν μέσω καραντίνας λόγω κορωνοϊού είτε γιατί πήραν την εσπευσμένη απόφαση να συγκατοικήσουν, είτε γιατί δεν μπορούν βλέπουν όσο συχνά θέλουν ο ένας τον άλλον. Μάλιστα, βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι singles έρχονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά τους.

Αναμένεται επίσης να υπάρχει αύξηση της επικοινωνίας μέσω εφαρμογών γνωριμιών, όπως ακριβώς υπάρχει αύξηση της παρακολούθησης πορνογραφίας στο διαδίκτυο. “Αυτό αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητας του ατόμου, διατήρησης των κοινωνικών του δεξιοτήτων και του φλερτ, ερωτικοποίησης του φόβου στην προσπάθεια συμβιβασμού με αυτόν”, δήλωσε στο ThessToday.gr ο Ψυχίατρος-Σεξολόγος, Γεώργιος Πάγκαλος, ενώ σημείωσε ότι ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να γίνουν αυτή την χρονική περίοδο η νέα φυσιολογικότητα στις σεξουαλικές επαφές των ανθρώπων που δεν θα περιλαμβάνει για κάποιο διάστημα το άγγιγμα.

Κάποια ζευγάρια πήραν την εσπευσμένη απόφαση να συγκατοικήσουν. Για το αν αυτή η επιλογή μπορεί να θεωρηθεί επιπόλαιη ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι “η πανδημία COVID-19 που διανύουμε είναι αναμφίβολα μια πρωτοφανής περίοδος και για τα ζευγάρια ανεξαρτήτως του διαστήματος που υφίσταται η σχέση”. Επίσης, σημειώνει ότι ζευγάρια μπορεί να πήραν την απόφαση να μείνουν μαζί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών ή και για να περνούν δημιουργικό χρόνο μαζί.

“Από την άλλη πλευρά, είμαστε σε εγρήγορση για περιστατικά σεξουαλικής ή άλλης μορφής βίας που μπορεί να εμφανιστούν, ή διαπληκτισμών ως απότοκο της δυσκολίας να προσαρμοστούν τα ζευγάρια στα νέα αυτά δεδομένα”, είπε χαρακτηριστικά. 

“Η απόφαση του ζευγαριού αν θα παραμείνει ο καθένας στο δικό του σπίτι ή θα συγκατοικήσουν πρέπει να γίνει από κοινού και να υποστηριχθεί στη συνέχεια. Αν η απόφαση φέρει το ζευγάρι πιο κοντά ή το απομακρύνει θα εξαρτηθεί συνολικά από τη μεταξύ τους αμφίδρομη επικοινωνία ξεκινώντας από τις απλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας (πληρωμή λογαριασμών, δουλειές του σπιτιού κλπ.) και καταλήγοντας στις πιο πυρηνικές αξίες τους”, ανέφερε.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν τα ζευγάρια τα οποία μένουν ήδη μαζί. Για το αν ο εγκλεισμός μπορεί να φέρει προβλήματα στην επιφάνεια ο κ.Πάγκαλος απαντά ότι η πανδημία αλλάζει την καθημερινότητα τους. “Οι αρμοδιότητες που μπορεί να χρειάζονται να επανακαθοριστούν, η ανάγκη εργασίας από το σπίτι, η ελάττωση της κοινωνικής ζωής, η συνεχής παρουσία όλων των μελών της οικογένειας – αν μιλήσουμε για παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά – ενδεχομένως να φέρουν τριβές”.

“Θα υπάρξουν αναμφίβολα περιπτώσεις, όπου σε μακροχρόνιες σχέσεις λόγω του εγκλεισμού θα αυξηθεί η κριτική για συμπεριφορές ή το χαρακτήρα του άλλου. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο παρατηρώντας διαρκώς «ατέλειες» του ή της συντρόφου, ενώ αρχικά μπορεί να αποσιωπώνται προς αποφυγή των συγκρούσεων, η συσσώρευση θυμού και απογοήτευσης είναι δυνατό να μετεξελιχθούν σε δυσαρέσκεια που θα εκφραστεί επικρίνοντας το άλλο άτομο, επηρεάζοντας αναμφίβολα τη διαπροσωπική σχέση και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού”, εκτίμησε ο κ. Πάγκαλος.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα ζευγάρια τα όποια είτε λόγω της καραντίνας είτε λόγο απόστασης δεν βλέπουν ο ένας τον άλλον. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να αυξήσει και το cyber sex. “Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου γίνεται το βασικό μέσο, ώστε το ζευγάρι να “συναντηθεί”. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η μεταξύ τους επικοινωνία σε χρόνους και συχνότητα που είναι αμοιβαία επιθυμητά θα συμβάλει στην εξέλιξη της σχέσης”, δήλωσε.

Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι τα ζευγάρια κανονίζουν περισσότερα διαδικτυακά ραντεβού για να δουν ταινία, να φλερτάρουν ή απλά να μιλήσουν. “H σεξουαλική επαφή είναι κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει λόγω των συνθηκών. Ωστόσο τηλεφωνικό σεξ, μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και διαδικτυακό σεξ (video sex) είναι πρακτικές που ως μέλος της Επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών της Διεθνούς Κοινότητας Σεξουαλικής Ιατρικής συμβουλεύουμε τα ζευγάρια να ακολουθήσουν ώστε να απολαύσουν συναινετικά τη σεξουαλικότητά τους”, εξήγησε.

Υπάρχει και η κατηγορία των “singles” οι οποίοι δεν έχουν κάποιο ταίρι και έτσι έρχονται αντιμέτωποι με τη μοναξιά τους. Ο κ. Πάγκαλος προτείνει: “Οι singles μπορεί να εκμεταλλευτούν λοιπόν το χρόνο τους με τρόπο που να είναι ευχάριστος και παραγωγικός για τους ίδιους. Η διαδικτυακή επικοινωνία είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης των ατόμων χωρίς σχέση. Πλέον υπάρχει αρκετός χρόνος – ακόμη κι αν εργάζονται από το σπίτι χωρίς τις υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν ζευγάρια (με ή χωρίς παιδιά) – να μιλήσουν με άλλους ανθρώπους κάνοντας γνωριμίες με κοινό τόπο συζήτησης τους φόβους, τις ελπίδες, τα όνειρα και οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα εξαιτίας της αφθονίας χρόνου”.

“Ωστόσο, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει ο εγκλεισμός, η απουσία σεξουαλικών επαφών για τους ελεύθερους μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Εδώ η χρήση της τεχνολογίας (cybersex) θα φανεί χρήσιμη και στην περίπτωση νέων γνωριμιών. Παράλληλα η αυτοϊκανοποίηση είναι μια σεξουαλική πρακτική, η οποία θεωρείται ασφαλής και ελαττώνει το άγχος και τα άσχημα συναισθήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να αποσπά την προσοχή από το βομβαρδισμό ειδήσεων, όταν το άτομο διαθέτει ξαφνικά πολύ περισσότερο  χρόνο. Ο εαυτός μας στην δεδομένη περίοδο είναι ο ασφαλέστερος σεξουαλικός σύντροφος”, συμπλήρωσε. 

Για το αν υπάρχουν πιθανότητες μετά τον κορωνοϊό τα δύο φύλα να αποκτήσουν φόβο για την σεξουαλική επαφή ο κ. Πάγκαλος δήλωσε πως “η πανδημία σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα που κυκλοφορούν έχει επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ειδικά αυτών που έχουν πληγεί άμεσα από αυτή. Αυτά τα καταθλιπτικά και αγχώδη συμπτώματα που παρατηρούνται ενδεχομένως να επηρεάσουν και τη σεξουαλική διάθεση των ατόμων και κατά συνέπεια την σεξουαλική τους λειτουργία”. 

“Επί του παρόντος δεν έχουμε ακόμη κάποια δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται σεξουαλικά – δεν είναι δηλαδή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα – καθώς δεν έχει ανιχνευθεί στο σπέρμα και τα κολπικά υγρά, οπότε η πεοκολπική διείσδυση ως η συνηθέστερη πρακτική σεξουαλικής επαφής δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους μετάδοσής του σε ετεροφυλόφιλα άτομα”, είπε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι “το φιλί μέσω του σάλιου, όπου έχει ανιχνευθεί ο ιός, ή άλλες σεξουαλικές πρακτικές και ενδιαφέροντα (π.χ. πρωκτικό σεξ, πρωκτολειχία) πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να μεταφερθεί ο ιό αν κάποιος σύντροφος έχει μολυνθεί”.

Καταλήγοντας ο κ. Πάγκαλος είπε: “Η ορμέμφυτη ανάγκη σεξουαλικής επαφής των ατόμων με την κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση από ειδικούς σεξουαλικής υγείας θα εξαλείψει την όποια φοβία ενδεχομένως μελλοντικά αναπτυχθεί, επιτρέποντας στους ερωτικούς συντρόφους να απολαύσουν την επαφή τους, να ενισχύσουν την μεταξύ τους οικειότητα και να την εμπλουτίσουν με καινούριες ηδονιστικές αλλά και ταυτόχρονα ασφαλείς πρακτικές που επ’ ευκαιρίας την πανδημίας δίνεται η δυνατότητα να διερευνήσουν”. 

Ο Δρ. Γεώργιος Πάγκαλος (MD, FECSM, IDFAPA) είναι Διεθνής Διακεκριμένος Fellow της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής και Μέλος της Διεπιστημονικής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του ΕΔΩ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More