Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι συμμετέχοντες σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία στη Θεσσαλονίκη

Η κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ίδια εικόνα σε μικρότερη κλίμακα επικρατεί και στους δήμους της Θεσσαλονίκης, όπου οι συμμετέχοντες σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία έχουν αυξηθεί.

Αυτή η αύξηση μαζί με τους εγγεγραμμένους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ, αποκαλύπτει τη μεγάλη ανάγκη των οικογενειών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με τους δήμους να προσπαθούν να τις καλύψουν όλες, σε πολλές περιπτώσεις με μειωμένο μεν προσωπικό, αλλά με βοήθεια από τοπικές επιχειρήσεις. Μπορεί φέτος να μην μοιράστηκαν τσουρέκια και κόκκινα αυγά λόγω Πάσχα, αλλά οι δημοτικές υπηρεσίες πήραν «φωτιά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Χαλκηδόνας όπου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαρία Κωστοπούλου, πέρα από τη διανομή σε 275 δικαιούχους ΤΕΒΑ, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια την εκκλησία και σούπερ μάρκετ της περιοχής ενίσχυσαν 120 επιπλέον οικογένειες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια και μετά το Πάσχα.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο δήμο Παύλου Μελά, με την αρμόδια αντιδήμαρχο Χαρά Αμανατίδου να δηλώνει στο ThessToday.gr ότι ήδη από χθες μοιράζονται σακούλες με κάποια είδη πρώτης ανάγκης και διατακτικές δωροεπιταγές.

Τα περισσότερα συσσίτια έχουν διακοπεί λόγω κορωνοϊού, ωστόσο στο δήμο Καλαμαριάς συνεχίζεται αυτό της κοινωνικής πολιτικής με παραδόσεις από πόρτα σε πόρτα. «Ο κόσμος έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν» επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Ευλαμπία Ντόντη και πρόσθεσε ότι σήμερα οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν πέντε μερίδες φαγητό από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στο δήμο Λαγκαδά, έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ, διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου και διανομή τροφίμων και συσσιτίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Σήμερα θα παραδοθούν οι τελευταίες ποσότητες γάλακτος σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, ενώ από την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τα συσσίτια όπως και η διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και του Κοινωνικού Παντοπωλείο. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και δεν περιορίζονται μόνο για τις ημέρες του Πάσχα.

Περισσότερες από 1600 οικογένειες του δήμου Δέλτα πήραν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Η διανομή άρχισε για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ και έγινε ξεχωριστά σε κάθε δημοτική κοινότητα. Συνολικά μοιράστηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 3350 ωφελούμενους. Επιπλέον, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μοίρασε τρόφιμα σε επιπλέον 400 οικογένειες για τις οποίες κρίθηκε ότι πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για να παραλάβουν δωρεάν τρόφιμα για το Πάσχα.

Στον δήμο Θερμαϊκού 28 οικογένειες θα παραλάβουν 60 μερίδες φαγητό το Μεγάλο Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ThessToday.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής διέθεσε όλη την αντιμισθία του για δυο σκοπούς. Η μισή πήγε σε τρόφιμα για δημότες που το έχουν ανάγκη και η άλλη μισή σε είδη πρώτης ανάγκης για το Κέντρο Υγείας.

Όπως διαβάσατε μέσα από το ThessToday.gr, δέματα αγάπης στα μέλη του κοινωνικού παντοπωλείου μοίρασε ο δήμος Ωραιοκάστρου ενόψει Πάσχα, ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ θα δωρίσει πακέτα αγάπης σε ευάλωτες οικογένειες που η Αδελφότητα υποστηρίζει στο πλαίσιο της Τράπεζας Τροφίμων.

Επίσης ενισχύθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου Νεάπολης Συκεών, ολοκληρώθηκαν οι διανομές ΤΕΒΑ σε δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου που έφτασαν τους  2.500 ωφελούμενους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More