Κορωνοϊός: Η κατάσταση στην Ολλανδία μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα εργαζόμενου στο Άμστερνταμ (ΦΩΤΟ)

Όλοι μας παρακολουθούμε με “κομμένη την ανάσα” καθημερινά τις εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε όλο τον κόσμο. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ολοένα και πιο σκληρά με αποκορύφωμα το λεγόμενο “lockdown”, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας για όσους δεν έχουν κάποιον ουσιαστικό λόγο.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Αδιαμφισβήτητα τα όσα ζούμε είναι ιστορικά και θα μνημονεύονται από όλους μας για πάντα. Ποιο είναι το θετικό αυτής της αγχώδους κατάστασης; Το γεγονός πως οικογένειες “ενώθηκαν” και περνούν χρόνο μαζί.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που βιώνουν την πανδημία μακριά από την οικογένειά τους, τους φίλους τους, ακόμη και την πατρίδα τους. Ένας από αυτούς είναι ο Ν. Σ., ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, η Ολλανδία μετρά 4767 κρούσματα και 213 νεκρούς σε σύνολο 17 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έχει ως πληθυσμό.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Ν.Σ., ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τις ομοιότητες και τις διαφορές που εντοπίζει για όσα μαθαίνει ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ολλανδία, αλλά και για το πώς βιώνει όλη αυτή την κατάσταση μακριά από την οικογένειά του.

Ε: Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία; Κυκλοφορεί κόσμος στους δρόμους κανονικά;

Α: Ο κόσμος είναι περισσότερο εφησυχασμένος συγκριτικά με την Ελλάδα. Ακόμη κυκλοφορούν έξω παρέες σε πάρκα και πλατείες. Πάντως η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, παρά τα περισσότερα κρούσματα και τους νεκρούς. Πιστεύω πως είναι η “γραμμή” της κυβέρνησης τέτοια για να δημιουργηθεί ένα κλίμα σχετικού εφησυχασμού. Την περασμένη Δευτέρα σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, φάνηκε να τάσσεται υπέρ της τακτικής της “ανοσίας της αγέλης”, δηλαδή να νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, προκειμένου να υπάρξει ανοσία στον ιό. Έπειτα από δύο μέρες και μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανακάλεσε τα λεγόμενά του, τονίζοντας πως θα κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν χρόνο στο σύστημα υγείας της χώρας. Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε πως κατεβάζουν ρολά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι καφετέριες, τα μπαρ και γενικότερα κλειστοί χώροι συνάθροισης, σε μια τακτική που δε διαφέρει με αυτή άλλων χωρών. Μόλις χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, με ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων έως την 1η Ιουνίου και περιορισμό στην κυκλοφορία σε παραλίες, πάρκα και γενικότερα δημόσιους χώρους με ανώτατο όριο τα τρία άτομα. Μάλιστα ανέφερε πως θα υπάρχουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ε: Μιλάμε ήδη για 213 νεκρούς. Πιστεύεις ότι άργησε να πάρει δραστικά μέτρα η κυβέρνηση; Πόσο μακριά βρίσκεται η Ολλανδία από το “lockdown” που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ελλάδα;

Α: Χρονικά είμαστε περίπου μία εβδομάδα πίσω από την Ελλάδα. Σίγουρα ο μεγάλος τουρισμός έπαιξε ρόλο στα κρούσματα. Στην Ολλανδία υπάρχουν εργαζόμενοι από όλον τον κόσμο επομένως είναι λογικό να υπάρχει μετακίνηση φορέων. Βοηθάει την χώρα το γεγονός πως υπάρχουν οι υποδομές για τηλεργασία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσως αναπόφευκτη. Πάντως μέχρι στιγμής στον κόσμο δεν επικρατεί πανικός ώστε να φτάσουμε ως εκεί. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος από την αστυνομία ή την κυβέρνηση, ούτε γίνονται συστάσεις για να πάνε οι πολίτες σπίτι τους. Όλα αυτά βέβαια πριν την ανακοίνωση των χθεσινών πρόσθετων μέτρων.

Ε: Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και καταστημάτων υπήρξε ο αντίστοιχος πανικός που είδαμε στην Ελλάδα, με ουρές στα σουπερμάρκετ; Υπάρχουν ελλείψεις ειδών;

Α: Ο κόσμος αρχικά θορυβήθηκε, αλλά δεν υπήρξε ο πανικός που μαθαίνω πως επικράτησε στην Ελλάδα. Τα ράφια των σουπερμάρκετ άδειασαν για δύο μέρες αλλά μετά επανήλθε η κανονικότητα. Το μόνο που βλέπω πως υπάρχει σε έλλειψη είναι τα χαρτιά υγείας. Μένει να φανεί μετά την ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες.

Ε: Ποια καταστήματα είναι σήμερα ανοιχτά στην Ολλανδία; Οι ουρές που είδαμε μέσω δημοσιευμάτων έξω από τα coffee shop αντικατοπτρίζουν το τι ακριβώς συνέβη ή ήταν μεμονωμένα περιστατικά;

Α: Όλα τα καταστήματα που δίνουν τη δυνατότητα για take away φαγητό παραμένουν ανοιχτά, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ακόμη και τα coffee shop είναι ανοιχτά και αυτά για take away. Μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση, ο κόσμος όντως έτρεξε στα coffee shop, δημιουργώντας ουρές, γιατί νόμιζε πως θα κλείσουν εντελώς.

Ε: Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σου και αυτή των συναδέλφων σου το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Α: Η καθημερινότητά μου δεν άλλαξε καθόλου όσον αφορά το εργασιακό κομμάτι. Από τις 12 Μαρτίου έχει δοθεί οδηγία από την κυβέρνηση για εργασία από το σπίτι. Την ίδια δουλειά που έκανα στο γραφείο την κάνω με τον ίδιο τρόπο από το σπίτι. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μου. Η κοινωνική ζωή σίγουρα μεταβλήθηκε όπως άλλαξε σε κάθε χώρα.

Ε: Από τις συνομιλίες που έχεις με την οικογένειά σου και τους φίλους σου αλλά και από αυτά που διαβάζεις στο διαδίκτυο, πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ολλανδία;

Α: Δε μπορώ να έχω πλήρη εικόνα, εφόσον δε βιώνω τις εξελίξεις από κοντά. Μαθαίνω τις εξελίξεις από οικογένεια και φίλους και social media. Φαίνεται πως υπάρχει μια γενικότερη συμμόρφωση προς τα μέτρα, τα οποία πιστεύω πως πάρθηκαν εγκαίρως από την κυβέρνηση. Κάποιοι δε συμμορφώνονται αλλά πιστεύω πως θα καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Μόνο με κατάλληλες κινήσεις και υπομονή σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.

Ε: Κλείνοντας, πώς αισθάνεσαι που βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου και την πατρίδα τις κρίσιμες αυτές ώρες;

Α: Επέλεξα συνειδητά να μείνω στην Ολλανδία διότι όπως και πολλοί άλλοι πολίτες δε γνωρίζω αν είμαι φορέας του ιού και εγώ. Ακόμη κι αν δεν έχω συμπτώματα, θα υπήρχε ρίσκο να μην κολλήσω τους οικείους μου κι άλλους συμπολίτες. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες, που έχω μιλήσει, έμειναν εδώ για τον ίδιο λόγο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More