Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις πτώσεις τιμών σε πετρέλαιο και βενζίνη

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τις πτώσεις τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο, λόγω του κραχ στις διεθνείς αγορές του αργού πετρελαίου. Τι σημαίνει όμως αυτό και κατά πόσο μπορούν να το «εκμεταλλευτούν» οι καταναλωτές;

«Στην Ελλάδα οι πρατηριούχοι αγοράζουμε από τα διυλιστήρια. Εφόσον πέσει η τιμή στα διυλιστήρια, θα πέσει και στα πρατήρια» εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, στο ThessToday.gr, τονίζοντας ότι η μείωση τιμών θα έρθει μόνο αν υπάρχει ζήτηση σε βενζίνη και πετρέλαιο.

Λόγω του κορωνοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η βενζίνη και τα καύσιμα κίνησης γενικότερα, δεν έχουν τόσο μεγάλη κατανάλωση αυτές τις μέρες σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή. Αντίθετα, στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει μια σημαντική πτώση τιμής γιατί είναι πιο γρήγορες οι πωλήσεις του, με τα νοικοκυριά να φουλάρουν τις απαραίτητες δεξαμενές.

«Για οποιαδήποτε πτώση ή άνοδο στις τιμές καυσίμων, ακολουθεί μεσοσταθμικό τετραήμερο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΒΕΘ, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία που επικρατεί σχετικά με τις αυξομειώσεις στις τιμές. Επίσης πρόσθεσε ότι η τιμή της βενζίνης διυλιστηριακά δεν έπεσε τόσο, όσο η τιμή του πετρελαίου, ώστε να παρατηρήσουμε μεγάλες μειώσεις.

Αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,34 ενώ ο κ. Κιουρτζής ανέφερε ότι «η τιμή του καυσίμου δεν μπορεί να μειωθεί στο σύνολό της, καθώς οι φόροι είναι στα 0,85€ και φτάνει περίπου στο 1€ μαζί με το ΦΠΑ της διακίνησης». Αυτό σημαίνει ότι η υψηλή φορολογία δε θα «επιτρέψει» τις τιμές να πέσουν στα «τάρταρα».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More