Κριτική Βούγια σε Ζέρβα: Η “αραίωση” των συνεδριάσεων αποκαλύπτει ανησυχία

Αιχμές κατά της διοίκησης Ζέρβα άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη” Σπύρος Βούγιας.

Ο κ. Βούγιας κάνει λόγο για δυσανεξία της διοίκησης Ζέρβα λέγοντας ότι “Η απόφαση της διοίκησης να «αραιώσει» τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (κάθε τρεις εβδομάδες αντί για τις διαχρονικά καθιερωμένες δύο), αποκαλύπτει την ανησυχία και τη δυσανεξία της για την κριτική και τον δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται στο όργανο αυτό από την αντιπολίτευση”.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες η παράταξη θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για μια συνολική αποτίμηση-κριτική του πρώτου εξαμήνου της διοίκησης Ζέρβα.

“Προτιμά να λειτουργεί ανενόχλητη, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και, χρησιμοποιώντας πρωτόγνωρες μεθόδους, να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις στις δύο, απολύτως ελεγχόμενες, επιτροπές του Δήμου (Οικονομικών και Ποιότητας ζωής), στις οποίες παρατηρούνται ήδη συμπτώματα αλαζονείας και αυταρχισμού”.

Ο κ. Βούγιας ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να συγκαλέσει άμεσα μια συνάντηση όλων των δημοτικών παρατάξεων, “για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του και να αποκτήσει ο θεσμός το κύρος και τη βαρύτητα που του αναλογεί στη διαδικασία της δημοκρατικής και ορθολογικής λήψης των αποφάσεων”.

Μάλιστα, ο κ. Βούγιας κατέθεσε ενδεικτικά και κάποιες προτάσεις για την καλύτερη και πιο ουσιαστική λειτουργία του:

α) Τακτικές συνεδριάσεις κάθε δύο εβδομάδες με μικρότερο αριθμό θεμάτων και λογική χρονική διάρκεια των εργασιών του.

β) Σύνταξη της Ημερήσιας Διάταξης όχι μόνο με τυπικά, γραφειοκρατικά θέματα προς διεκπεραίωση (γραμμένα μάλιστα σε δυσνόητη, στεγνά υπηρεσιακή και, τελικά, απωθητική για τους μη μυημένους πολίτες, γλώσσα) αλλά και με γενικότερα θέματα (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, πράσινο, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.α.) που δεν συζητούνται ποτέ με ολοκληρωμένο τρόπο.

γ) Αυστηρός χρονικός περιορισμός των αρχικών ανακοινώσεων των υπεράριθμων «επικεφαλής» των (συχνά μονοπρόσωπων) παρατάξεων αλλά και δυνατότητα σύντομης δευτερολογίας τους μετά τις απαντήσεις του δημάρχου, ώστε να γίνεται στοιχειωδώς δίκαιος και πιο ουσιαστικός διάλογος.

δ) Προσπάθεια περιορισμού της θεματολογίας των ομιλητών σε ζητήματα που αφορούν γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην ευρύτερη πολιτική, διατηρώντας πάντοτε το επίπεδο ποιότητας ύφους και ήθους που αρμόζει σε έναν δημοκρατικό θεσμό όπως το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More