Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν οικισμοί τη νύχτα

Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους στον δήμο Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια, για ενώ μαίνονται και τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα στην περιοχή. Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή να σηκωθούν με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα για να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης.

Δυο νέες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε περιοχές του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου από το μεσημέρι της ίδιας μέρας μαίνεται και άλλη μεγάλη πυρκαγιά.

Τη νύχτα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής.

Εντολή στα εναέρια μέσα

Οπως εξηγούσαν στο in.gr στελέχη της Υπηρεσίας, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους οικισμούς και η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του πυκνού καπνού που έχει καλύψει την περιοχή.

Επίσης, δόθηκε εντολή προκειμένου να πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα για να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεων στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Δύσκολη νύχτα

Παρότι δεν κινδύνευσαν άμεσα κατοικημένες περιοχές και οι άνεμοι είχαν λίγο εξασθενίσει, η νύχτα ήταν ιδιαίτεραε δύσκολη καθώς, όπως έλεγαν από την Πυροσβεστική, το ανάγλυφο του εδάφους και το είδος της βλάστησης εμπόδιζαν τη μετακίνηση και το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Οι δύο νέες πυρκαγιές, που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν στο Πυργί και τον Αγιο Γεώργιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια.

Στο Πυργί, καίγεται δασική έκταση που αποτελείται από πουρνάρια και ξερόχορτα ενώ στον Αγιο Γεώργιο είναι πιο πυκνή η βλάστηση με πουρνάρια αλλά και πεύκα.

Ισχυρές δυνάμεις

Στην περιοχή επιχειρούσαν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ συνέδραμαν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία με επιπλέον 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα από το μηχανοκίνητο ειδικό πυροσβεστικών επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) καθώς και 4 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.

Η χθεσινή μέρα

Χθες, εκκενώθηκε το χωριό Μακρυχώρι του ίδιου δήμου, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και από τότε καίει ανεξέλεγκτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο χωριό απειλήθηκε από δύο σημεία και οι πυροσβέστες απομάκρυναν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή από εδάφους και αέρος έδιναν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν την καταστρεπτική πορεία της πυρκαγιάς.

Μέτωπο 4 χιλιομέτρων

Η φωτιά έχει αναπτύξει μέτωπο 4 περίπου χιλιομέτρων και μέχρι να πέσει το φως της ημέρας επιχειρούσαν στην περιοχή τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Συγχρόνως, 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 2 τμήματα πεζοπόρων από τη Λαμία, επιμένουν σε μία ξεχωριστή μάχη για να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν στο χωριό Θαρούνια.

Οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την ένταση της φωτιάς μέσα στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε απόκρημνες περιοχές.

Στις παρυφές του χωριού

Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων.

Πλησίασαν απειλητικά σε απόσταση 1 χλμ. το χωριό Μακρυχώρι, έχοντας μάλιστα αναπτύξει δύο μεγάλα μέτωπα. Τα επίγεια και τα εναέρια μέσα, με τη βοήθεια από μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανέκοψαν την πορεία της.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς κινείτο προς το χωριό Θαρούνια και εκεί πλέον οι πυροσβέστες εστιάζουν τις προσπάθειές τους.

Μάλιστα, οι επίγειες δυνάμεις λίγο μετά τις 9 το βράδυ ενισχύθηκαν και με νέα πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία μέσα στη νύχτα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Τριφύλλη, «υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση στο χωριό Θαρούνια, ωστόσο η φωτιά είναι πολύ μακριά και το χωριό δεν απειλείται».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More