Κώστας Μάρκου: Ο καθηγητής του ΑΠΘ που “χαρίζει” ακοή σε παιδιά και ενήλικες (ΦΩΤΟ)

Πολλά απλά πράγματα της ζωής θεωρούνται αυτονόητα. Μέσα σε αυτά είναι σίγουρα η ακοή και η ομιλία. Είναι όμως έτσι για όλους; Σίγουρα όχι.

Πολλοί άνθρωποι γεννιούνται με ακουστικά προβλήματα ή με ολική απώλεια ακοής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν μια απλή χαρά της ζωής όπως ο ήχος. Άλλοι, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή ατυχήματος, χάνουν την ακοή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, στερούμενοι μία από τις αισθήσεις τους.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Χαμόγελο στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων δίνει ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτολογίας- Ακοολογίας, Κωνσταντίνος Μάρκου, μαζί με τους συναδέλφους του, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των κοχλιακών εμφυτευμάτων.

Το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, το οποίο συντονίζει ο κ. Μάρκου, έχει τοποθετήσει τα περισσότερα κοχλιακά εμφυτεύματα στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, αποτελεί το μοναδικό πλέον κέντρο στην Ελλάδα που τοποθετεί αμφοτερόπλευρα κοχλιακά εμφυτεύματα σε παιδιά.

Ειδικότερα, μέσα στο 2019 έγιναν 24 κοχλιακές εμφυτεύσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν παιδιά και οι 9 ενήλικες. Από τις 15 περιπτώσεις παιδιών, στα 9 έγινε αμφοτερόπλευρη κοχλιακή εμφύτευση.

Μέσω των κοχλιακών εμφυτευμάτων τα ηχητικά σήματα που λαμβάνει το αυτί μετατρέπονται σε ηλεκτρικές διεγέρσεις για το ακουστικό νεύρο. Με αυτό τον τρόπο το κοχλιακό εμφύτευμα, θεωρείται ένα μέσο αντικατάστασης του ρόλου του κοχλία του αυτιού.

“Είναι η υπέρτατη μορφή προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τελείως ανιδιοτελής γιατί καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά του ταμεία. Δεν κερδίζουμε οικονομικά. Είναι μια άδολη προσφορά αγάπης προς το συνάνθρωπο, η πληρέστερη έκφραση της ιατρικής επιστήμης καθώς περιλαμβάνει επιστημονικό, ηθικό και κοινωνικό κομμάτι”.

Με τη φράση αυτή ο κ. Μάρκου περιγράφει στο ThessToday.gr τα συναισθήματα που νιώθει μετά από κάθε επέμβαση που χαρίζει και πάλι ακοή σε ένα συνάνθρωπό μας. Ο καθηγητής του ΑΠΘ μάς μίλησε για τα κοχλιακά εμφυτεύματα στην Ελλάδα, το έργο του Κέντρου που συντονίζει, τα συναισθήματά του αλλά και τους στόχους που θέτει για το μέλλον.

Για την πορεία του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων ο κ. Μάρκου τόνισε πως κατάφερε σε δύσκολους καιρούς οικονομικής κρίσης να γίνει το μεγαλύτερο πανελληνίως: “Καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να γίνεται στην Κλινική μας ο μεγαλύτερος αριθμός κοχλιακών εμφυτεύσεων σε όλη την Ελλάδα. Τοποθετούμε περίπου 25 κοχλιακά εμφυτεύματα κάθε χρόνο, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί για φέτος περίπου στο 50% των κοχλιακών εμφυτευμάτων που τοποθετήθηκαν σε όλη την Ελλάδα συνολικά. Η Κλινική, αν και αποτελεί κέντρο κοχλιακών εμφυτευμάτων εδώ και πολλά χρόνια, τα τελευταία τρία χρόνια ανέπτυξε πολύ τις δραστηριότητές της. Καταφέραμε να κάνουμε την Κλινική το μεγαλύτερο κέντρο εμφυτεύσεων πανελληνίως. Το κέντρο μας κατάφερε σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς να προσφέρει ανακούφιση και να χαρίσει το δώρο της ακοής σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Λήμνο. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε αντίστοιχα κέντρα. Παρόλο που η τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων για την αντιμετώπιση της πλήρους κώφωσης είναι μία ιατρική διαδικασία και επέμβαση που χρονολογείται τουλάχιστον 15 χρόνια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του κοινού σήμερα για αυτή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μάρκου μας μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση προβλήματος ακοής σε μικρά παιδιά, προκειμένου να γίνει η επέμβαση σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση σε παιδιά πρέπει να γίνει όσο πιο κοντά στο πρώτο έτος της ηλικίας, προκειμένου το παιδί να μπορέσει να αναπτύξει ολοκληρωμένο λόγο: “Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι καθοριστική η αποκατάσταση της ακοής όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή όσο πιο κοντά στο πρώτο έτος της ζωής. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλη την κοινωνία. Χρειάζεται η έγκαιρη διάγνωση της κώφωσης τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, προκειμένου να γίνει η εμφύτευση και το παιδί να αποκαταστήσει νωρίς την ακοή και να αναπτύξει λόγο και ομιλία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτύξει κάποιος λόγο και ομιλία είναι να ακούσει. Μετά την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων το παιδί θα αρχίσει να μιλάει από το πρώτο έτος ζωής και στόχος είναι στο τρίτο έτος της ζωής του να έχει αναπτύξει λόγο, κάτι που θα του επιτρέψει να πάει σε σχολείο ακουόντων. Όρια στα παιδιά για την επέμβαση θεωρείται το τρίτο έτος της ηλικίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη φυσιολογικού λόγου”, σημείωσε.

Αναφορικά με την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων σε ενήλικες ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε πως τα αποτελέσματα είναι ορατά λίγες ημέρες μετά την επέμβαση: “Από την άλλη πλευρά οι ενήλικες μπορεί να χάσει πλήρως την ακοή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή υπάρχει ανεπτυγμένος λόγος και ομιλία, η κοχλιακή εμφύτευση αποκαθιστά άμεσα την ακοή τους. Σε ελάχιστες μέρες μετά την επέμβαση μπορούν να ακούσουν κανονικά και να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους”.

Για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι φοιτητές του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ για τα κοχλιακά εμφυτεύματα ο κ. Μάρκου σημείωσε πως οι φοιτητές “εκστασιάζονται” όταν συναντούν ανθρώπους που υποβλήθηκαν στην επέμβαση: “Όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά το σύνολο του ιατρικού και του παραϊατρικού προσωπικού εντυπωσιάζεται από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει η κοχλιακή εμφύτευση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ιδιαίτερα οι φοιτητές νιώθουν εκστασιασμένοι, όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που, αν δεν υπήρχαν κοχλιακά εμφυτεύματα, θα έμεναν στη ‘σιωπή’. Βλέπουν με τα μάτια τους οι ασθενείς να αποκτούν ακοή, τα παιδιά να αναπτύσσουν ομιλία και να ζουν μια φυσιολογική ζωή”, είπε.

Αναμφίβολα το έργο του κ. Μάρκου και όλου του προσωπικού του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου είναι τεράστιο και ιδιαίτερα συγκινητικό. Η απάντησή του, όμως, σχετικά με τα συναισθήματά του κάθε φορά που ένας άνθρωπος, είτε παιδί είτε ενήλικας, αποκτά και πάλι ακοή συγκλονίζει: “Είναι δύσκολο να εκφραστούν τα προσωπικά μου συναισθήματα με λόγια. Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που μπορώ να προσφέρω αυτό δώρο στους συνανθρώπους μου και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Όσο επίπονη κι αν ήταν η πορεία μου σαν γιατρός, όταν χαρίζεις την ακοή σε ένα μικρό παιδί καταλαβαίνεις ότι αξίζει. Το συναίσθημα της χαράς και της αγαλλίασης που μοιραζόμαστε καθημερινά με τους γονείς είναι ανείπωτο. Όταν οι γονείς μας φέρουν ένα παιδάκι στην ηλικία των 2 ετών, που το είχαμε ‘παραλάβει’ από βρέφος, και λέει τις πρώτες λέξεις και τα πρώτα του παραμύθια, πραγματικά συγκινούμαστε και δακρύζουμε και εμείς όπως οι γονείς. Είναι η υπέρτατη μορφή προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τελείως ανιδιοτελής γιατί καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά του ταμεία. Δεν κερδίζουμε οικονομικά. Είναι μια άδολη προσφορά αγάπης προς το συνάνθρωπο, η πληρέστατη έκφραση της ιατρικής επιστήμης καθώς περιλαμβάνει επιστημονικό, ηθικό και κοινωνικό κομμάτι”.

Κλείνοντας, ο κ. Μάρκου μίλησε για τους στόχους που θέτει ο ίδιος και το προσωπικό της Κλινικής για την περαιτέρω ανάπτυξή της: “Ο στόχος μας για το μέλλον είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να οργανώσουμε το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του Παπαγεωργίου ακόμη περισσότερο και σε μεγαλύτερους χώρους. Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε και τμήματα μουσικοπαιδείας για παιδιά με κοχλιακές εμφυτεύσεις, να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κοχλιακών εμφυτεύσεων κάθε χρόνο και να μπορούμε να επανδρωθούμε με ακόμη περισσότερο προσωπικό για να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας από όλη την Ελλάδα”.

Δείτε και εδώ πληροφορίες για τα κοχλιακά εμφυτεύματα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More