Κ. Ζέρβας: “Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την έκθεση και για τη Θεσσαλονίκη”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Όταν με ρωτάνε πως φαντάζομαι τη Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια, στο μυαλό μου σχηματίζω την εικόνα ενός επισκέπτη που προσγειώνεται στο ανακαινισμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία», επιβιβάζεται στους συρμούς του μετρό, περνά από τις νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ με πράσινο, καταλήγει στη νέα πλατεία Αριστοτέλους και επιλέγει εάν με καραβάκι θα επισκεφθεί κάποια κοντινή παραλία ή θα κινηθεί προς τα μουσεία της πόλης.

Η ΔΕΘ είναι αναπόσπαστο κομμάτι και μία από τις πολλές ωραίες ιστορίες αυτής της πόλης. Ξεκίνησε ως ένα μεγάλο πανηγύρι, ως η ελληνικής version της «Εκθεσιακής Ιδέας» που κυριαρχούσε στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Γρήγορα αγκαλιάστηκε από τον ελληνικό λαό που μάλιστα έφτασε να θεωρεί την επίσκεψη στη ΔΕΘ για μία φορά στη ζωή του, εθνικό καθήκον. Οι δεκαετίες πέρασαν και μαζί με την άνοδο της ελληνικής οικονομίας, μεγάλωσε και η ΔΕΘ. Μεταφέρθηκε πρώτα στον τόπο των σημερινών εγκαταστάσεων το 1940 και συνδέθηκε με την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης με τρόπο μοναδικό. Τοπόσημο και ορόσημο της Θεσσαλονίκης.

Θυμάμαι έντονα την προσμονή των εγκαινίων. Στα παιδικά μάτια η ΔΕΘ ήταν μία μεγάλη γιορτή που πλήθος κόσμου περιπλανιόταν περιχαρής και περιεργαζόταν εμπορεύματα και άλλα υλικά αγαθά της βιομηχανοποιημένης πλέον κοινωνίας. Εικόνες, μυρωδιές, φωνές, κοσμοσυρροή, ζωντάνια και αισιοδοξία δημιουργούσαν ένα μείγμα που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Ήταν το γεγονός της χρονιάς και κανείς δεν έλλειπε.

Αργότερα, η προσθήκη πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων ανανέωσε το ενδιαφέρον για αυτήν, καθώς ήταν – πέραν όλων των άλλων – μία νέα διάσταση και ένα επιπλέον κίνητρο να την επισκεφτείς. Με τα χρόνια βέβαια προστέθηκε και το έντονο μεταπολιτευτικό πολιτικό στοιχείο καθώς η υψηλή πολιτική κινητοποίηση αγκάλιασε όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας – η ΔΕΘ μετατράπηκε σε φόντο πολιτικού και κομματικού ανταγωνισμού με τις σχεδόν εθιμοτυπικές διαμαρτυρίες να την συνοδεύουν.

Σήμερα, από τη θέση πλέον του δημάρχου της πόλης, πιστεύω πως η ανοδική της πορεία θα συνεχιστεί. Ο ρόλος της ΔΕΘ στην προσπάθεια της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι κομβικός. Η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να συνοδεύεται από στρατηγική διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Το project της ανάπλασης της περιοχής είναι μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για την έκθεση όσο και για την ίδια την πόλη. Μετά από δεκαετίες άγονων αντιπαραθέσεων και μελετών έχουμε φτάσει σε έναν βαθμό ωριμότητας που μας κάνει να αισιοδοξούμε.

Μία ανάπλαση τέτοιας κλίμακας θα αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά το κέντρο της πόλης, θα δώσει νέα ζωή, περισσότερο πράσινο και πέραν αυτών θα αποτυπώσει στο δημόσιο χώρο της φιλοδοξίες της πόλης. Δρόμοι λοιπόν παράλληλοι για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, με πορεία ανοδική στο άμεσο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση Thesstoday.gr, που κυκλοφόρησε με αφορμή την 84η ΔΕΘ και διανεμήθηκε δωρεάν

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More