Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση για ρύπανση από ελαιοτριβείο των πηγών Αραβησσού

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με απόβλητα ελαιοτριβείου σε αρδευτικό κανάλι που καταλήγει πλησίον των πηγών Αραβησσού στην ΠΕ Πέλλας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση:

“Σε έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε, στις 23.11.2020 μετά από καταγγελία της ΕΥΑΘ, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, (παρουσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και του προϊσταμένου του Τμήματος Χορήγησης Αδειών, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος Π.Ε. Πέλλας), σε ελαιοτριβείο κοντά στις πηγές Αραβησσού στο Δήμο Πέλλας, διαπιστώθηκε ότι:
 Το ελαιοτριβείο, αν κα ήταν σε πλήρη λειτουργία, στερούταν σχετικής άδειας λειτουργίας, καθώς και περιβαλλοντικής άδειας από την αρμόδια Αρχή.
 Τα υγρά απόβλητα του ελαιοτριβείου απορρίπτονταν σε αρδευτικό κανάλι πολύ κοντά στις πηγές Αραβησσού.

Εύλογα τα ερωτηματικά αν και κατά πόσο υφίσταται-διασφαλίζεται ζώνη προστασίας (δηλ. η περιοχή του εδάφους και του υπεδάφους γύρω από το σημείο υδροληψίας, μέσω της οποίας ενδέχεται να εισχωρήσουν ουσίες, οι οποίες θα επηρεάσουν την ποιότητα του αντλούμενου νερού) γύρω από τις πηγές της Αραβησσού ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η απορρύπανση υπόγειου υδροφορέα, μετά από περιστατικό ρύπανσής του είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη, εδώ και 45 χρόνια, υδροδοτείται καθημερινά με 70.000 έως 120.000 κυβικά πολύ καλού ποιοτικά νερού από τις πηγές της Αραβησσού και ότι, από κοινού με τον Αλιάκμονα, ικανοποιεί τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Ενδεχόμενη ρύπανση των πηγών Αραβησσού αποτελεί ευθεία απειλή για την υγεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ενώ μία «αχρήστευσή» τους από άποψη ποιότητας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να διψάσει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η Περιφέρεια, ώστε:

 Να διασφαλιστεί η ζώνη προστασίας γύρω από τις πηγές της Αραβησσού ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας.
 Να ελεγχθεί η ύπαρξη-λειτουργία επιχειρήσεων που με τον τρόπο λειτουργία τους και τα απόβλητά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα γύρω από τις πηγές της Αραβησσού.
 Να διασφαλιστεί η προστασία των πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού όλης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, υπόγειων κι επιφανειακών, από κάθε είδους ρύπανση (βιομηχανική, από γεωργικά φάρμακα, άλλους χημικούς, βιολογικούς και ραδιολογικούς παράγοντες).”

Στο μεταξύ, εγκληματικές καθυστερήσεις, προσπάθεια εφησυχασμού και απουσία ουσιαστικών απαντήσεων στα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού της περιοχής, καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΜΕΘ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

“Σε επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης, εφησυχασμού και αντιστροφής της πραγματικότητας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την καθυστερημένη ενημέρωση, για την εξέλιξη των μέτρων που όφειλαν να έχουν λάβει τα ΕΛΠΕ (2 χρόνια μετά την απόδειξη της ευθύνης τους και ένα μετά τα σχετικά επανειλημμένα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο) ώστε κάτι να έχουν να παρουσιάσουν, έγινε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα έμειναν και αναπάντητα ερωτήματα.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ομίλου ΕΛΠΕ για περιορισμό του κόστους του και συντελείται με την ανοχή διαδοχικών κυβερνήσεων και της διοίκησης της ΠΚΜ.
Για χρόνια έκαναν πως δεν άκουγαν τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής που διεκδικούσαν το αυτονόητο, την αναπνοή τους, ενώ ταυτόχρονα ήταν σχεδόν προφανές ότι η πηγή της δυσοσμίας προερχόταν από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Ακόμα και όταν πια κάτω από τη λαϊκή πίεση αναγκάστηκαν να ασχοληθούν είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία της διοίκησης της ΠΚΜ όσο και της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στο “φακέλωμα” που παρήγγειλε ο όμιλος για την καταγραφή όσων αντιδρούσαν στην ασύδοτη δράσης του.
Η προκλητική ανοχή στην εταιρία συνεχίστηκε και μετά την επίσημη αποκάλυψη του ενόχου, με βάση τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Τμ. Χημείας του ΑΠΘ, αφού ακόμα και τα συμφωνημένα μέτρα μεταξύ ΕΛΠΕ και της τότε κυβέρνησης καθυστερούν χαρακτηριστικά. Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχει επιβληθεί έστω κάποιο διοικητικό μέτρο – πρόστιμο για την αποδεδειγμένη μόλυνση. Πρόκειται για ευθύνη που βαραίνει και την κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ελέγξει την πορεία εξέλιξης της κατάστασης, αφήνοντας και αυτή τον όμιλο στο απυρόβλητο.
Στόχος της Διοίκησης της ΠΚΜ στη συνεδρίαση ήταν να διασκεδάσει εντυπώσεις και να παραστήσει πως «κάνει ό,τι μπορεί», να σιγοντάρει στην προσπάθεια του ομίλου των ΕΛΠΕ να εμφανίσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, συντελώντας έτσι στον εξωραϊσμό της κατάστασης που επιδεινώνει τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας. Δεν καταδέχτηκε καν να παρουσιάσει απολογισμό πέραν από την ήδη συντελεσθείσα έρευνα, και κυρίως κάποιο προγραμματισμό δράσεων για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος από τη μόλυνση που αποδεδειγμένα πια προκαλεί ο όμιλος των ΕΛΠΕ,
Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της ΠΚΜ ότι έλυσε το πρόβλημα, ενώ αυτό συνεχίζεται. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει για την καθυστερημένη υλοποίηση του προγράμματος εντοπισμού και προσδιορισμού της ρύπανσης στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, ενώ η ίδια το είχε αποσύρει σε προηγούμενη φάση και αποπροσανατόλιζε συνειδητά για τα αίτια του.
Έχει βαριές ευθύνες και για αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας. Αφού δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, αφήνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες αποψιλωμένες από προσωπικό και μέσα και υπερθεματίζει στο περιβαλλοντικό νομικό πλαίσιο που ενισχύει την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σφυρίζει αδιάφορα, κερδίζοντας απροκάλυπτα χρόνο για τον όμιλο. Γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση 400 εκατ € επέκτασης της Elpedison χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα που κόβουν την ανάσα του λαού.
Μπροστά σε αυτά, οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην ΠΚΜ, με αφετηρία την στήριξή τους στο δρόμο ανάπτυξης που έχει θεό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αρκέστηκαν σε γενικόλογες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχειριστικές προτάσεις και προτροπές για στροφή σε “πράσινες μπίζνες”, στις οποίες και ο όμιλος ΕΛΠΕ ήδη επιδίδεται με κριτήριο την κερδοφορία του.
Είναι προκλητικοί επίσης οι ισχυρισμοί του ομίλου περί “κοινωνικής ευθύνης” και προστασίας του περιβάλλοντος, τη στιγμή που τόσα χρόνια μολύνει την περιοχή με τα απόβλητά του, που με θράσος αρνούνταν την ευθύνη του για το πρόβλημα για χρόνια, ενώ όταν αυτή αποκαλύφθηκε συνέχισε να αρνείται τις επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες της. Προχωράει σε νέες επενδύσεις χωρίς να έχει υλοποιήσει τα μέτρα που συμφώνησε με το κράτος και δήλωσε στη συνεδρίαση της ΜΕΘ, πως αυτά θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο μετά την αρχική του δέσμευση. Τα ψίχουλα ελεημοσύνης προς την τοπική κοινωνία είναι ένα ελάχιστο κομμάτι των υπερκερδών του από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων, την ασύδοτη δράση του που εκθέτει τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον σε κινδύνους. Η κερδοφορία του δεν είναι προσφορά στην κοινωνία, αλλά προορίζεται για τις τσέπες των μεγαλομετόχων του και διαχρονικά στηρίζεται από τις κυβερνήσεις με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και κίνητρα που προέρχονται από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Το δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ της εταιρίας είναι πριν από όλα η ενασχόλησή του με κερδοφόρες “πράσινες μπίζνες” στα πλαίσια της “Πράσινης Ανάπτυξης” που κυβέρνηση και διοίκηση της ΠΚΜ παρουσιάζουν ως τη νέα μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, τη νέα κότα με τα χρυσά αυγά. Όλες οι φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις του ομίλου βουλιάζουν ήδη μέσα στις λίμνες των υγρών αποβλήτων των ΕΛΠΕ και πνίγονται στην ατμόσφαιρα της περιοχής που μολύνουν για δεκαετίες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως και η συζήτηση που έγινε στην Μητροπολιτική Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο ότι όχι μόνο δε δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός αλλά αντίθετα επιβάλλεται τώρα μαζική λαϊκή κινητοποίηση, ώστε:
Να ολοκληρωθούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση τα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια των διαπιστωμένων πηγών ρύπανσης. Να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που τα προκαλεί με εξασφάλιση των μισθολογικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ως την ολοκλήρωσή τους.
Να εκπονηθεί άμεσα από τώρα σχέδιο ελέγχου της αποτελεσματικότητας των μέτρων με ευθύνη της ΠΚΜ και της Κυβέρνησης.
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μόνιμη βάση με τη συνεργασία της ΠΚΜ με το ΑΠΘ και ανάληψη και κυβερνητικής ευθύνης και να αναβαθμιστεί συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ρύπους όπως πχ το καρκινογόνο βενζόλιο. Να διερευνηθεί η ρύπανση του νερού και του εδάφους συνεκτιμώντας το σύνολο των ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Να αναβαθμιστούν οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, να γίνονται καθημερινά οι μετρήσεις και να ενημερώνονται οι κάτοικοι για τις ημερήσιες και τις μέσες ωριαίες τιμές, με υποχρεωτική δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων κάτι που σήμερα γίνεται επιλεκτικά μόνο για ορισμένους από τους ρύπους.
Να ενισχυθούν αποφασιστικά με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές οι μηχανισμοί έλεγχου της ΠΚΜ, του ΣΕΠΕ και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο.
Να πραγματοποιηθεί, με ευθύνη του κράτους και χωρίς άλλη καθυστέρηση, επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε δημόσια νοσοκομεία χωρίς επιβάρυνσή τους.
Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή. Να υλοποιηθεί το σύνολο των μέτρων της προστασίας του πληθυσμού (π.χ. μέτρα πρόληψης, αποστάσεις ασφάλειας και αλλαγές χρήσεων γης, σχέδια έκτακτης ανάγκης, ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, ασκήσεις ετοιμότητας, εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού, μέσων και υποδομών για την προστασία του πληθυσμού ή την εκκένωση όταν απαιτηθεί)
Να τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ΕΛΠΕ και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων, σε κατάλληλους χώρους με δικά τους έξοδα χωρίς κρατική ενίσχυση.
Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε υγεία, σχολική στέγη, χώρους άθλησης και αναψυχής να χρηματοδοτούνται από το Κράτος, την Περιφέρεια και τον Δήμο με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% και να μην εξαρτώνται από την ελεημοσύνη εξαγοράς της ανοχής στην ασύδοτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μπουν μπροστά σε αυτή τη μάχη, ενισχύοντας με όλες τους τις δυνάμεις το λαό που διεκδικεί τα αυτονόητα, το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή του, την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.
Σε αυτή τη μάχη θα σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο και με το βλέμμα στραμμένο μπροστά. Στις απαραίτητες ριζικές αλλαγές για να απαλλαγούμε από το δρόμο ανάπτυξης που κυνηγώντας το κέρδος εξαθλιώνει το λαό, διακινδυνεύει την υγεία του και καταστρέφει το περιβάλλον. Για να ανοίξει ο άλλος δρόμος, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, με ενεργειακό σχεδιασμό χωρίς ενεργειακή φτώχεια και καταστροφή του περιβάλλοντος, που θα εξασφαλίζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, την προστασία εργαζομένων και κατοίκων από ρύπανση και το κίνδυνο μεγάλης έκτασης ατυχημάτων”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο