Μάριος Βλαχογιάννης: Ο 21χρονος που ανακάλυψε έναν θησαυρό στα… σκουπίδια

Έναν θησαυρό στα… σκουπίδια, και συγκεκριµένα στους περίπου 6 εκατοµµύρια τόνους αποβλήτων καφέ που υπολογίζεται ότι απορρίπτονται κάθε χρόνο, ανακάλυψε ο 21χρονος Μάριος Βλαχογιάννης. Η νεοσυσταθείσα (ιδρύθηκε το 2019) Coffe-eco, στην οποία ο Μάριος είναι συνιδρυτής, στοχεύει στην αξιοποίηση των οργανικών υπολειµµάτων του καφέ προκειµένου να αποσπάσει από αυτά θρεπτικές ουσίες που συµβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου και χρησιµοποιούνται εκτενώς από βιοµηχανίες τροφίµων και καλλυντικών.

Η άµεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση αυτών ενισχύει την ατµοσφαιρική ρύπανση. Όµως αυτά τα οργανικά υπολείµµατα κρύβουν τον θησαυρό που ακούει στο όνοµα πολυφαινόλες. Αυτές επιχειρεί να αποµονώσει και να διαχωρίσει η Coffe-eco, δηµιουργώντας ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν µε πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Μέχρι στιγµής η Coffe-eco έχει συνάψει συνεργασία µε τη Nestle Hellas, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη, µε εταιρείες οι οποίες θα αγοράζουν το τελικό προϊόν για να το εντάξουν στα προϊόντα τους (όπως µέλι, γιαούρτι, χυµούς κ.ά.), όπως και µε µια εταιρεία ενέργειας η οποία θα παίρνει τα παραπροϊόντα και θα τα µετατρέπει σε βιοµάζα και στη συνέχεια σε ενέργεια.

Πέραν των πολλαπλών βραβεύσεων και διακρίσεων, η Coffe-eco έχει αποσπάσει κεφάλαιο 20.000 ευρώ από επενδυτή-άγγελο, ενώ αναµένει και χρηµατοδότηση από την περιφέρεια µε στόχο τη δηµιουργία πιλοτικής µονάδας.

Σε ό,τι αφορά τον Μάριο, ο οποίος έχει να επιδείξει έντονη εθελοντική δράση, στα άµεσα σχέδιά του περιλαµβάνεται και η δηµιουργία ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού για χηµικούς µηχανικούς.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι “30”. Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More