Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Alpha, έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του, το ζήτημα του τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων, να μπει «φρένο» στους τσαμπουκάδες για το προσφυγικό και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

Αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπ. Εξωτερικών των δύο κυβερνήσεων κκ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό και στην πρόταση Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και στις δύο κοινότητες του νησιού για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Συμφωνήθηκε επίσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο εξετάζεται.

Από την πλευρά της η Τουρκία έθεσε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More