Μαγειρεύουν για τους ήρωες των νοσοκομείων οι εστιάτορες της Σίνδου (ΦΩΤΟ)

Λένε πως το μυστικό συστατικό για την πιο επιτυχημένη συνταγή, είναι η αγάπη. Οι κουζίνες των καταστηματαρχών από την Σίνδο, γεμίζουν με «συσκευασίες αλληλεγγύης» κάθε μέρα, για τους ήρωες της πρώτης γραμμής.  Σε αυτόν τον πόλεμο, αποφάσισαν να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, όταν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, οδήγησαν στο κλείσιμο των εστιατορίων τους.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Φωτό: Θεόφιλος Δαδής

Με σύνθημα “Μαγειρεύοντας για ήρωες”, συνολικά 33 εστιάτορες της Σίνδου, έχοντας στο πλευρό τους όλη την κοινωνία της περιοχής ανέλαβαν να πουν ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» προς τους «μαχητές» των νοσοκομείων. Σε χρόνο- ρεκόρ, ύστερα από πρωτοβουλία του «Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου» μπήκαν στις κουζίνες τους και ξεκίνησαν να μαγειρεύουν για το νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών Covid της Θεσσαλονίκης και, το μεσημέρι της Τρίτης, πραγματοποίησαν την πρώτη τους διανομή.

Πρώτοι αποδέκτες, το υγειονομικό προσωπικό του τμήματος Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ όπου παρέδωσαν 25 συσκευασίες, μία για τον καθένα, οι οποίες περιλαμβάνουν κρέας ή ψάρι, ρύζι και λαχανικά, σαλάτα, γλυκό και χυμούς.

Αφήνοντας να ξεδιπλωθεί όλο το ταλέντο αλλά και η ευγνωμοσύνη τους προς τους «ήρωες» των νοσοκομείων, οι εστιάτορες αποφάσισαν το μενού που θα προσφέρουν να περιέχει κάθε μέρα διαφορετικά «πιάτα». Είναι μάλιστα τόσο καλομαγειρεμένο το φαγητό και τόσο προσεγμένες οι συσκευασίες που οι νοσηλευτές, φανερά συγκινημένοι, δεν έβρισκαν λόγια να τους ευχαριστήσουν.

Με τον φωτογραφικό φακό του Θεόφιλου Δαδή, το Thesstoday, βρέθηκε στην κουζίνα όπου έγινε η προετοιμασία για τη δεύτερη διανομή, και κατέγραψε ζωντανά την διαδικασία, μέχρι το φαγητό να φτάσει στο βανάκι, που μεταφέρει τα γεύματα στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου, Θεόδωρος Δημητριάδης, μιλώντας στο Thesstoday.gr, ανέφερε πως «δεν δώσαμε σημασία στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως εστιάτορες, με τα καταστήματά μας κλειστά, αλλά θέλαμε να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο, αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και εξαρτώνται, αυτή τη στιγμή, όλα από τους ίδιους.

Κάθε ημέρα, βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κουζίνα και μαγειρεύουμε για αυτούς, ενώ εναλλάσσεται και η ομάδα των εστιατόρων που συμμετέχουν στη δράση. Στην προσπάθεια παίρνουν μέρος ακόμη και τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής που προσφέρουν δωρεάν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για το φαγητό.

Επίσης, μας βοηθάνε τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, που μας δίνουν κάθε ημέρα διαφορετικά γλυκά, σε όσες ποσότητες χρειαζόμαστε, ώστε να έχουμε ένα πλούσιο μενού, όπως αξίζει στους ανθρώπους αυτούς που σώζουν ζωές».

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στη δράση είναι 110, και φυσικά αυξάνεται διαρκώς, μόνο από την περιοχή της Σίνδου.

Το επόμενο βήμα της δράσης, είναι να ξεκινήσουν την διανομή και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, και για αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα διανείμουν γεύματα στο Παπαγεωργίου, όπου το προσωπικό είναι 99 άτομα.

«Φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά από τις 25 συσκευασίες, να πάμε στις 99, αλλά όλοι είμαστε αφοσιωμένοι και θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και αντέχουμε. Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όλα τα νοσοκομεία κορωνοϊού της Θεσσαλονίκης. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε» τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Από την μεριά του, ο μάγειρας Δημήτρης Γαλατίδης, που βρέθηκε σήμερα στην κουζίνα και μαγείρεψε με την καρδιά του για το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, δήλωσε στο Thesstoday.gr ότι «βρεθήκαμε όλοι μαζί σαν παρέα με όλους τους υπόλοιπους, και λέμε το προσωπικό μας ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Προσωπικά μαγειρεύω από τα 16 μου, οπότε μόνο χαρά μου δίνει κάτι τέτοιο.

Νιώθω ικανοποίηση όταν τελειώνουμε την μαγειρική, πακετάρουμε, και φεύγουν τα γεύματα για το νοσοκομείο. Όποτε μου ζητηθεί θα το κάνω, διαρκώς, δεν με απασχολεί η κούραση και η πίεση».

Με την σειρά του μίλησε, και ο ζαχαροπλάστης Θεόδωρος Ποποβίδης, που ετοίμασε τα γλυκά για τη σημερινή διανομή, ο οποίος υπογράμμισε πως «προσωπικά μου αρέσει η δράση που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε.

Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, έτσι κι αλλιώς, εγώ πηγαίνω στην εκκλησία και μοιράζω τα γλυκά που έχω φτιάξει. Μου αρέσει να βοηθάω και όποτε χρειαστεί θα το κάνω, δεν με νοιάζει η ποσότητα».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο