“Μαύρη” επέτειος για την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Εφτά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος στις 23 Απριλίου από την ημέρα που κλάπηκαν από την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας η τιμία κάρα της Αγίας και μια λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, οι δράστες μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, διέρρηξαν πέντε πόρτες και έσπασαν 15 κλειδαριές, μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Ιερά Μονή.

Πέρα από τα Ιερά Λείψανα της Αγίας οι δράστες έκλεψαν δύο ακόμη λειψανοθήκες που περιείχαν λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής αλλά και έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ακόμη έσπασαν το παγκάρι και πήραν όσα χρήματα περιείχε.

Από την ημέρα εκείνη το μοναστήρι και η Ορθοδοξία έχουν βυθιστεί σε βαρύ πένθος καθώς μέχρι και σήμερα δε έχουν βρεθεί τα κλοπιμαία αν και στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν ορισμένους από τους δράστες. Όπως αποδείχθηκε, αποτελούσαν μέλη σπείρας Ρουμάνων που έκλεβαν από ναούς της βόρειας Ελλάδας ιερά αντικείμενα αλλά και τάματα των πιστών. Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών η σπείρα βρίσκεται πίσω από τουλάχιστον δέκα κλοπές ναών.

Οι δράστες “χτυπούσαν” παλιούς και ιστορικούς ναούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο ιερά λείψανα και δισκοπότηρα. Στη συνέχεια “περνούσαν” τα κλοπιμαία στη Ρουμανία σε παράνομους συλλέκτες με το αζημίωτο και κρατούσαν για τους ίδιους τα τάματα των πιστών και άλλα αντικείμενα αξίας που έκλεβαν από τους ναούς. Πάντως παρά της σύλληψη τα Ιερά Λείψανα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας αναζητούνται μέχρι και σήμερα.

Το ThessToday.gr, το οποίο σας ενημέρωσε για τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Μιλήτου και ηγούμενο της Ιεράς Μονής, κ. Απόστολο, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την κλοπή των Ιερών Λειψάνων: “Είμαστε σε βαθύ πένθος στο μοναστήρι. Δεν έχουμε πάψει να αναζητούμε τα Ιερά Λείψανα. Μέσα σε αυτή τη θλίψη και τη στεναχώρια υπάρχει μια ηλιαχτίδα. Η προσφορά ενός τμήματος των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αναστασίας. Όχι από τα κλοπιμαία αλλά νέο τεμάχιο Λειψάνου, το οποίο δωρήθηκε από Ουκρανούς ιερείς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από εκεί ο Οικουμενικό Πατριάρχης το δώρισε στην Ιερά Μονή μας. Σχετικά με τα κλοπιμαία, σίγουρα είναι εκτός Ελλάδος. Το ομολόγησαν αυτοί που διέπραξαν τις κλοπές στο δικαστήριο. Κάθε μέρα προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Θεό να επιστραφούν στο μοναστήρι” τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More