Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Τα χαμόγελα δεν έλειψαν στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και έγινe στην αίθουσα “Επίδαυρος” στο ξενοδοχείο Hyatt, με τους δύο πολιτικούς να συζητούν στο τέλος για περίπου πέντε λεπτά μόνοι τους.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. «Μου υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τον Εμανουέλ Μακρόν», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι θα υλοποιηθεί «βήμα βήμα» και ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη συμφωνία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More