Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Η αγορά αναμένει να έχει σαφέστερη εικόνα για το ποιο θα είναι το ακριβές μέγεθος της επίπτωσης από την πτώχευση της Thomas Cook στην ελληνική οικονομία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος στο μισό δισ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση διεξάγει εσωτερικές συσκέψεις αλλά και διαβουλεύσεις με τους θεσμούς αναφορικά με τις ανάγκες αλλά και με τα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες υπέστησαν πλήγμα από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Υποστηρικτικά εντούτοις λειτουργεί στην αγορά η πληροφορία του Capital.gr ότι συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό φέτος και πως επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Την Πέμπτη λαμβάνει χώρα η σύνοδος του Euroworking group, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί στην οριστικοποίηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού που θα καταθέσει στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, η εστίαση στρέφεται και στη σημερινή συνάντηση των θεσμών με τις διοικήσεις των τραπεζών, με μια ποιοτική αλλαγή να έχει συμβεί. Όπως αναφέρει το Capital.gr, τη στάση των Θεσμών υπαγορεύει πλέον η είσοδος της χώρας σε κανονικότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί αναμένεται να τονίσουν στις τράπεζες ότι η εστίασή τους εφεξής πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και όχι στη διαιώνιση της ενασχόλησης με τους “κόκκινους” δανειολήπτες. Και αυτό διότι η ελληνική Οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα δώσει νέα υγιή δάνεια, αφού για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων έχει δημιουργηθεί “βεντάλια” επιλογών και έχει αναλωθεί υπερβολικά πολύς χρόνος.

Αυτή η ποιοτική διαφορά είναι που αναμένει και η αγορά, όπως σχολιάζεται από εγχώριους αναλυτές. Η βασική άλλωστε ανησυχία δεν ήταν όλο αυτό το διάστημα εάν η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αλλά πως μπορεί να καλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος της κρίσης. Και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν ο τραπεζικός κλάδος δεν συμμετείχε με τις χορηγήσεις του στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη μοναδική εξέλιξη που θα μπορούσε να απορροφήσει τις διεθνείς αναταράξεις οι οποίες συμβαίνουν στον κόσμο.

Έτσι στο ταμπλό, η Εθνική, ο Φουρλής, ο ΑΔΜΗΕ, η Jumbo, η ΓΕΚ Τέρνα και η Βιοχάλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Cenergy, Titan, Motor Oil, Eurobank, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η Aegean σημειώνει πτώση 1,22%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More