niovi

Μοσχοβολιστή και πεντανόστιμη Βασιλόπιτα: Παραδοσιακή από την Πόλη

Μια συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα από την Πόλη, που έφτιαχναν φίλοι, η οποία είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει το σπίτι, όποτε την φτιάχνεις.

Υλικά

125 γραμμάρια νωπή μαγιά

1 νεροπότηρο γάλα (χλιαρό)

1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

1 κουταλιά σούπας μαχλέπι

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

1 βανίλια (προαιρετικό)

5 αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 κρόκο για την επάλειψη

λίγο άσπρο και μαύρο σησάμι

½ κουτ. γλυκού ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο ή από πορτοκάλι

1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Σε ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, γάλα και δύο χούφτες αλεύρι και τα χτυπάμε καλά με το αυγοδάρτη να ενσωματωθούν. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και από πάνω με κουβερτούλα και το αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα να φουσκώσει. Χτυπάμε και τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη μέχρι να κονιορτοποιηθεί. Λιώνουμε και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.

Παίρνουμε τη λεκάνη με το μείγμα, που έχει φουσκώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τα αβγά ολόκληρα και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, εκτός από μια χούφτα γύρω στα 100 με 150 γραμμάρια, που την κρατάμε για πιο μετά. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το χλιαρό λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Όταν θα έχετε ένα απαλό και ωραίο ζυμάρι, τοποθετείστε το μέσα στην κατσαρόλα, που είχατε λιώσει το βούτυρο, ώστε να πάρετε ότι έχει περισσέψει μέσα σε αυτή. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει, καθόλου, στα χέρια σας. Σκεπάζoυμε και πάλι τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμη μια ώρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για μια ακόμη φορά.

Μετά προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταψί, που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα μεταφέρουμε το ζυμάρι πιέζοντας απαλά με τα χέρια να απλωθεί παντού.

Σ΄ ένα πιάτο χτυπάμε με λίγο νεράκι τον κρόκο αβγού και με πινέλο αλείφουμε το ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το σησάμι.

Τοποθετούμε το ταψί στην προτελευταία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για 1 και 1/2 ώρα.

Προς το τελευταίο μισάωρο κατεβάζουμε το ταψί μας στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Θυμηθείτε να βάλετε από κάτω το νόμισμα ή το φλουρί. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο