Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Το πρώτο μη κρατικό μουσείο που αποκτά επίσημη πιστοποίηση

Tο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έγινε το πρώτο μη Κρατικό Μουσείο που λαμβάνει σήμα αναγνώρισης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απονομή της πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, σε μια ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη από συγκίνηση.

Το μουσείο αυτό, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων, τον τόπο όπου τον Δεκέμβριο του 1943, οδηγήθηκαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, πολλοί από τους οποίους, ανάμεσά τους και παιδιά άνω των 13 ετών, σφαγιάστηκαν. Σήμερα, περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά, το κτίριο αυτό συνδυάζει την ιστορική μνήμη με το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών.

«Η αναγνώριση του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι το πρώτο βήμα για τη διαδικασία πιστοποίησης που το ΥΠΠΟΑ επιθυμεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο για τα ιδιωτικά, αλλά και για τα κρατικά μουσεία» δήλωσε κατά την διάρκεια της τελετής η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας με νόημα πως «χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια από το 2002, που ψηφίστηκε ο νόμος Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου, μέχρι το 2011, ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όχι χωρίς εσωτερικές κατά κύριο λόγο, αλλά και εξωτερικές –λιγότερες– αντιστάσεις, να προχωρήσουν στην κανονιστική αυτή πράξη, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση μουσείων από́ το Δημόσιο να πιστοποιεί μουσεία που δεν ανήκουν στο Δημόσιο».

Πηγή: protothema.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More