Μουσείο Σχολικής Ιστορίας: Το νέο πολιτιστικό διαμάντι εγκαινιάστηκε σήμερα στο δ. Νεάπολης-Συκεών (ΦΩΤΟ)

Νοσταλγικές εικόνες και μνήμες από άλλες εποχές αναβιώνουν από σήμερα στο Μουσείο Σχολικής Ιστορίας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που άνοιξε τις πόρτες του με σκοπό να διαφυλάξει και να αναδείξει την κληρονομιά της σχολικής ζωής, ως παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Το πλούσιο εποπτικό υλικό που περιλαμβάνει βιβλία, τετράδια, σχολικές ποδιές, χάρτες, κόμικς, θρανία και πολλά άλλα, συγκεντρώθηκε με πολύ μεράκι από τον Κωνσταντίνο Νίγδελη, συγγραφέα και ερευνητή και πλέον είναι στη διάθεση του κοινού για να αναπολήσει στιγμές του παρελθόντος αλλά και να μάθει περισσότερα για την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Το Μουσείο στεγάζεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42 στις Συκιές, σε ένα κτίριο που δώρισαν στο Δήμο ο Γιώργος και η Δήμητρα Ψάλτου. Όπως δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, φανερά συγκινημένος, μετά το χαμό του εγγονού τους, Γιώργου, παραχώρησαν αυτό το περιουσιακό τους στοιχείο για να γίνει χώρος παιδείας και πολιτισμού, στη μνήμη του εγγονού τους που έφυγε νωρίς. Ο κ. Δανιηλίδης, δεσμεύτηκε πως το Μουσείο θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής ζωντανό, βιωματικό και διαδραστικό δίαυλο του πολιτισμού, για να θυμούνται οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι την εξέλιξη της σχολικής ιστορίας.

Ευχαρίστησε μάλιστα θερμά τον κ. Νίγδελη για την κινητοποίησή του ώστε να δημιουργηθεί αυτό το “διαμάντι” πολιτιστικής κληρονομιάς για το Δήμο αλλά και ολόκληρη την πόλη, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που ευαισθητοποιήθηκαν και συνέδραμαν σ’αυτή την προσπάθεια να διαφυλαχθεί αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερο υλικό.

Μετά τον αγιασμό του νέου Μουσείου, και αφού ο κ. Δανιηλίδης έκρουσε.. το κουδούνι που χρησιμοποιούσαν παλιά στα σχολεία, μαθητές και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξενάγηση στο χώρο από τον κ. Νίγδελη αλλά και τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος μοιράστηκε ιστορίες από τα δικά του μαθητικά χρόνια, αλλά και αποκάλυψε στους μικρούς μαθητές τους αγαπημένους χαρακτήρες κόμικ της παιδικής του ηλικίας. Μάλιστα, κάθισε και σε ένα παλιό θρανίο, ευγενική χορηγία μιας δημότισσας, με σκοπό να διατηρηθεί στο Μουσείο.

Ο εμπνευστής του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας, Κωνσταντίνος Νίγδελης, μιλώντας στο Thesstoday.gr, δήλωσε πως το εγχείρημα αυτό ήταν όνειρο ζωής. “Είναι το μοναδικό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί εργαλείο δουλειάς, δεν είναι απλά ότι έχουμε 1500 βιβλία από το 1802 και πολλές συλλογές συγκεντρωμένα σε ένα χώρο. Μπορεί ο καθένας που ενδιαφέρεται, όπως φοιτητές όλων των κλάδων, να έρθουν και να συγκρίνουν τις φάσεις της εκπαίδευσης, για παράδειγμα να δουν πως γινόταν επί Χούντας. Είναι πράγματα που νομίζω ότι μας συγκινούν όλους”.

“Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος είναι ότι αγκαλιάστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα επισκέπτονται το Μουσείο νέοι μαθητές που θα βλέπουν, θα ρωτάνε, θα μαθαίνουν. Παρά τη φτώχεια που είχαμε και τις τεράστιες δυσκολίες, θα κατανοήσουν οι παλαιότερες μορφές της εκπαίδευσης ήταν πιο ανθρώπινες. Τα δικά μας ψευτοτετράδια σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα τάμπλετς, που μπορεί να βοηθούν στην κωδικοποίηση σημείων στην εκπαιδευτική διαδικασία, χάνουν όμως την ανθρωπιστική επαφή που είχαμε παλαιότερα με τα σχολικά υλικά και εγχειρίδια που ήταν διαθέσιμα”.

Για τη συλλογή που χάρισε ώστε να στηθεί το Μουσείο, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται, είπε πως πρόκειται για ξεχωριστά και μοναδικά “κομμάτια”, τα οποία άρχισε να συγκεντρώνει από την περίοδο που ήταν φοιτητής.

“Δέχτηκα κάποια βιβλία από το οικογενειακό μου περιβάλλον, από τους παππούδες μου που πήγαιναν σχολείο στην Καππαδοκία και έπειτα ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, συνέλεγα βιβλία, τετράδια και εγχειρίδια. Πολλά τα αγόρασα από παλαιοπωλεία και μερικά μου τα χάρισαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες αλλά και παλαιοπώλες που αγκάλιασαν την προσπάθειά μου. Πολλά από αυτά είναι δυσεύρετα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε σε κεντρικές βιβλιοθήκες. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, είναι ένα εργαστήρι δουλειάς και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Βαγγέλη Ηλιάδη, που με βοήθησε στο στήσιμο, με πολύ μεράκι”.

Επόμενος στόχος του κ. Νίγδελη, που έχει δημιουργήσει ακόμα το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, είναι να στήσει το Μουσείο Παιχνιδιού, με συλλογές παιχνιδιών από διάφορες εποχές.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More