Μπαράζ καταλήψεων σε σχολές του ΑΠΘ λόγω ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνείου

Μπαράζ καταλήψεων σημειώνονται σε πολλές σχολές της Θεσσαλονίκης ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά και των γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην ΑΣΟΕΕ. Επίσης, οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κατάργηση του ασύλου.

του Στράτου Λούβαρη

Μάλιστα, χθες μέλη φοιτητικών παρατάξεων πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να κοινοποιήσουν στις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος τις αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων Τμημάτων, αναφορικά με προγραμματισμό των δράσεών τους, ενόψει της 46ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές ζήτησαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει “lock out” μέχρι την Κυριακή, ούτε και έκκληση προς την αστυνομία για καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρύτανης διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει ανοιχτό για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και για όλους τους πολίτες που θα θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973. Διευκρίνισε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο τιμά την επέτειο, συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργανώνουν την Κυριακή στην Πολυτεχνική Σχολή, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν φοιτητές, έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, παράσταση διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη είναι από σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις φοιτητικών Συλλόγων, οι εξής σχολές:

Πληροφορική Θεσσαλονίκης

Μαθηματικό Θεσσαλονίκης

Μηχανολόγων Θεσσαλονίκης

Ενώ από αύριο υπό κατάληψη θα είναι οι παρακάτω:

Φιλολογικό Θεσσαλονίκης

Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης

Ιστορικό-Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης

Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης

Ηλεκτρολόγων

Πολιτικό Θεσσαλονίκης

Ψυχολογία Θεσσαλονίκης

Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ Θεσσαλονίκης

Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης

Ιατρική Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι όλες οι καταλήψεις – σύμφωνα με τις αποφάσεις – θα λήξουν την Κυριακή 17/11. Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, αναμένεται να πραγματοποιηθούν νέες συνελεύσεις από φοιτητικές παρατάξεις, στις οποίες θα παρθούν αποφάσεις για τις δράσεις που θα γίνουν το τριήμερο.

ΑΠΘ: Απομονώνουμε όσα αμαυρώνουν την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση εξέδωσαν χθες οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους:

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 τιμούμε την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Θέλουμε με τις εκδηλώσεις μας και τη στάση μας εμπράκτως να αναδείξουμε τα μηνύματα της Επετείου.

Να αποδείξουμε ότι το ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ένα σύνθημα σε πανό ή σε αφίσα, αλλά πίστη και στόχος μας.

Να δηλώσουμε ότι δε χάθηκαν οι αξίες του Πολυτεχνείου.

Δε θα πάψουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών είναι πλέον εδώ και πολλά χρόνια εδραιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στη δημοκρατία μας.

Τιμούμε αυτούς που μόχθησαν και αγωνίστηκαν για ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό στον κόσμο και στην κοινωνία, συμμέτοχο των εξελίξεων, ικανό να κρατήσει ζωντανή κάθε σπίθα που οδηγεί στην Παιδεία και στην πρόοδο.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ καταδικάζουν τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική, λεκτική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είμαστε δίπλα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στους φοιτητές μας και τους Συλλόγους τους, υπερασπιζόμενοι μαζί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τη δημόσια περιουσία, απομονώνοντας κάθε ξένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα στοιχείο, που επιχειρεί να αμαυρώσει την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το Πανεπιστήμιο παραμένει ανοικτό και καλούμε όλες και όλους -μέλη της κοινότητας και πολίτες της Θεσσαλονίκης- να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται.

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ας συνεχίσουμε δυνατότεροι και όχι «λαβωμένοι».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More