Νέα μέτρα: Πόσο θα “ανασάνει” κάθε νοικοκυριό από τις ελαφρύνσεις

Η επικείμενη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα τρόφιμα , στην εστίαση και στην ενέργεια αναμένεται να δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά. Οι πρόσφατες εξαγγελίες που αναμένεται να νομοθετηθούν τις προσεχείς μέρες επαναφέρουν τον συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα και την ενέργεια στα επίπεδα που ήταν το 2015.

Τρόφιμα

Η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα αφορά τα εξής είδη: Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.

Αν το σημερινό μηνιαίο κόστος ενός νοικοκυριού σε αυτά τα είδη τροφίμων είναι 100 ευρώ το ΦΠΑ είναι 19,36 ευρώ. Με την μείωση το ΦΠΑ θα είναι 11,50 ευρώ. Όφελος 7,86 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο συντελεστής ΦΠΑ σε αυτά τα είδη αυξήθηκε από το13% στο 23% τον Ιούλιο του 2015 κι από το 23% στο 24% τον Ιανουάριο του 2016. 

Εστίαση

Θετική επίπτωση στα νοικοκυριά αναμένεται να έχει και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα στον μειωμένο συντελεστή 13% θα υπαχθούν: Οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.α

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως οι όποιες μειώσεις δουν οι καταναλωτές στα μαγαζιά αυτά αφορούν τα φαγώσιμα και όχι τα πόσιμα. Καφές, ροφήματα και ποτά παραμένουν στην υψηλή κατηγορία. Αν για παράδειγμα ένα νοικοκυριό ξοδεύει 120 ευρώ το μήνα στην εστίαση το ΦΠΑ είναι 23,23 ευρώ. Με την μείωση το ΦΠΑ θα είναι 13,80 ευρώ. Όφελος 9,43 ευρώ.

Στην εστίαση το 2011 κατά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, ο ΦΠΑ είχε αυξηθεί από 13% σε 23%. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013 η τότε κυβέρνηση τον είχε επαναφέρει στο 13%. Τον Ιούλιο του 2015 ,στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου ο ΦΠΑ στην εστίαση ανέβηκε και πάλι στο 23% και από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε 24%.

Ενέργεια

Σημαντική θεωρείται για τα νοικοκυριά η μείωση από την 1η Ιουνίου του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Ο συντελεστής μειώνεται από το 13% στο 6%, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις χρεώσεις προμήθειας και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και όχι στα δημοτικά τέλη και στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει άμεσο όφελος γα τους καταναλωτές.

Αν μια οικογένεια πλήρωνε για ρεύμα 600 ευρώ τον χρόνο το ΦΠΑ που αντιστοιχούσε με το 13% ήταν 78 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή στο 6% η οικογένεια θα πληρώνει 36 ευρώΌφελος σε ετήσια βάση 42 ευρώ.

Αν μια οικογένεια πλήρωνε για φυσικό αέριο 400 ευρώ τον χρόνο το ΦΠΑ που αντιστοιχούσε με το 13% ήταν 52 ευρώ. Με τη μείωση του συντελεστή στο 6% η οικογένεια θα πληρώνει 24 ευρώ. Όφελος σε ετήσια βάση 28 ευρώ.

Πηγή: businessnews.gr/ Γιώργος Δημοσθένους

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More